Зеленський привітав рятувальників зі святом і вручив нагороди

Зеленський привітав рятувальників зі святом і вручив нагороди

У День рятівника Президент Володимир Зеленський зустрівся з особовим складом ДСНС, привітав зі святом і відзначив державними нагородами.

Про це повідомили на сайті глави держави.

За понад два роки цієї війни працівники ДСНС України здійснили більш ніж 170 тисяч виїздів на ліквідацію наслідків російських обстрілів. Тільки пожеж після ударів ворога по наших містах і селах ліквідували вже більше 20 тисяч. І за всією роботою наших українських рятувальників – життя, яке продовжується, - зазначив Зеленський під час урочистостей.

Він додав, що за час цієї війни 395 рятувальників були поранені, 4 досі у полоні в окупантів, 97 працівників ДСНС загинули, рятуючи життя інших. Загиблих рятувальників вшанували хвилиною мовчання.

Жодна служба порятунку не стикалася з такими викликами, які наші рятувальники долають щодня. Часто під обстрілами чи загрозою повторних російських ударів. Окремо хочу відзначити саперів, які за час повномасштабної війни знешкодили пів мільйона вибухонебезпечних предметів, - сказав Президент.

Він також оглянув зразки автомобільної та роботизованої техніки. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та голова ДСНС Андрій Даник доповіли про використання надводних дронів і роботизованих комплексів для знешкодження мін.

Рідним загиблого Героя України, підполковника служби цивільного захисту Артема Костирі Володимир Зеленський вручив орден «Золота Зірка». Підполковник понад 70 разів брав участь у ліквідації наслідків російських обстрілів. Після деокупації Харківщини організував відновлення майже сотні пошкоджених пожежно-рятувальних підрозділів. Завдяки йому вдалося евакуювати понад 2400 людей. Артем Костиря загинув 13 липня 2024 року під час ліквідації наслідків ворожого обстрілу, коли війська РФ завдали повторного удару балістичною ракетою.

Глава держави також відзначив працівників ДСНС орденами «За мужність» ІІ і ІІІ ступенів та орденом Данила Галицького.

Крім того, у присутності Володимира Зеленського відбулося нагородження лауреатів Всеукраїнської акції «Герой-рятувальник року». Відзнаки отримали вісім українців та українок:

Щелепно-лицевий хірург «Охматдиту» Олег Голубченко. 8 липня цього року під час російського ракетного удару він проводив операцію. Медтехніка вийшла з ладу, але хірург знайшов альтернативні варіанти підтримки дихання та виніс дитину в укриття. Попри поранення допомагав рятувальникам і волонтерам розбирати завали лікарні.

Курсант Харківського національного університету внутрішніх справ Артем Макаров. У квітні цього року врятував восьмирічного хлопчика, якого намагалася втопити власна мати.

Поліцейський офіцер Новопільської громади Андрій Бібік. В одному із сіл помітив густий дим біля будинків. Горіла господарська будівля, вогонь міг поширитися на хати. Андрій Бібік урятував 13-річну дівчинку, немовля та двох собак.

Фахівець відділення персоналу ДСНС у Запорізькій області Юлія Оголіхіна. Під час відпочинку помітила в басейні дитину, яка тонула. Вона витягла дівчинку з води та надала першу медичну допомогу.

Військовослужбовець ЗСУ Андрій Лубенець. Важко поранений на війні, у вересні торік поблизу ставка почув крик 17-річного хлопця. Попри ушкоджену ногу Андрій доплив до нього та однією рукою штовхав 20 метрів. Патрульні поліцейські допомогли витягти хлопця з води та реанімувати.

Електромонтажник будівельного гіпермаркету Ігор Калашник. У травні цього року після влучання російських авіабомб у гіпермаркет повністю знеструмив будівлю та допоміг евакуюватися чотирьом відвідувачам із задимленої зони. Крім того, витягнув із приміщення генераторні діжки з пальним, щоб запобігти новому вибуху.

Радіотелефоністка ДСНС Поліна Шолох. Перебуваючи на автомийці, почула крики жінки. Поряд із нею лежав хлопчик без ознак життя, якого дістали зі зливної ями. Поліна негайно розпочала серцево-легеневу реанімацію, і через кілька хвилин хлопчик дихав.

Вчитель фізкультури Олександр Жук. Біля озера почув крики про допомогу та побачив трьох дівчат у воді. Одна з них була вже без свідомості й тягнула подругу на дно. Олександр урятував двох із води, а третя дівчина змогла дістатися берега самостійно.

Нагадаємо, Рада у першому читанні підтримала збільшення податків на 58 млрд грн

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
З ляльками "Путіна" та "Лукашенка" : у Празі відбувся протест проти сучасних диктаторів (фото, відео) З ляльками "Путіна" та "Лукашенка" : у Празі відбувся протест проти сучасних диктаторів (фото, відео)
Учасники групи «Капутін» з 2014 року влаштовують у Чехії різні акції протесту проти російського впливу у Європі.
Сьогодні Збройним Силам України виповнюється 30 років: генерал-лейтенант Залужний привітав ЗСУ (відео) Сьогодні Збройним Силам України виповнюється 30 років: генерал-лейтенант Залужний привітав ЗСУ (відео)
Дякуємо за ваш захист та службу! Слава Україні! Слава її Збройним Силам!
“Ми маємо зруйнувати Кремль”: Дмитро Корчинський розповів про закінчення війни між Україною та Росією (відео) “Ми маємо зруйнувати Кремль”: Дмитро Корчинський розповів про закінчення війни між Україною та Росією (відео)
Український політик та лідер забороненої в Росії організації "Братство" Дмитро Корчинський в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу "ПравдаТУТ Львів" розповів про свою політичну кар'єру та погляди, ставлення до президента-втікача Януковича і Зеленського, а також радикальне вирішення військового конфлікту з Росією, яке триває декілька століть.
Loading...
Load next