«Українське на полицях Херсонщини». Активісти запустили збір україномовних книг для деокупованої громади

«Українське на полицях Херсонщини». Активісти запустили збір україномовних книг для деокупованої громади

Освітньо-культурна та волонтерська мережа Гончаренко центр запустила збір україномовних книг в Києві, Харкові та Івано-Франківську. Їх передадуть бібліотеці деокупованої громади на Херсонщині. Акцію проводять до 10 жовтня. 

За словами організаторів, російське вторгнення в Україну завдало серйозного удару по всіх аспектах життя на окупованих територіях та в регіонах, де велися бойові дії. Постраждали і бібліотеки. Аби підтримати деокуповану Херсонщину та популяризувати українське серед місцевих жителів, яким довелося пережити «руський мір», команда вирішила запустити благодійний збір книжок. 

Окупанти приходять на нашу землю, аби викорінити все українське — вони знищують книги, руйнують бібліотеки та переслідують україномовних. Тож велике завдання зараз — допомогти повернути україномовні книги на полиці деокуповних бібліотек. Ми вирішили підтримати першу громаду Херсонщини, звільнену від російських загарбників у 2022 році — це село Орлове Кочубеївської громади. Успіхи місцевих вражають — до повномасштабного вторгнення у громаді писали грантові проєкти, знаходили донорів, відкрили модернізований ЦНАП та створили власний пункт первинної медичної допомоги. На жаль, їм першими довелося пізнати «руський мір» у 2022 році, — діляться у Гончаренко центрі. 

Організатори акції кажуть: на пілотному етапі акції книжки для бібліотеки Херсонщини збиратимуть у трьох містах — Харкові, Києві та Івано-Франківську. У майбутньому планують долучити й інші міста, де функціонує мережа Гончаренко центрів.

Ми зробили цю акцію всеукраїнською — протягом двох тижнів франківці, кияни та харків’яни можуть приносити україномовні книги до наших центрів, а ми передамо їх громаді. Ці книги поповнять полиці Орловської бібліотеки, і більше мешканців Херсонщини пізнаватимуть українське, — додають у команді. 

Приносити можна як нові, так і вживані книги у гарному стані. Головна умова — усі книги мають бути написані українською мовою. Збір книг триватиме до 10 жовтня. Приносити їх можна до одного з місцевих Гончаренко центрів: 

  • Київ: вулиця Жилянська, 68;
  • Івано-Франківськ: вулиця Незалежності, 113;
  • Харків: вулиця Шевченка, 146. 

Додамо, Гончаренко центр – найбільша недержавна всеукраїнська мережа безкоштовних освітньо-культурних та волонтерських просторів, заснована у 2021 році. Головна ціль проєкту – надихати та надавати необхідні знання людям будь-якого віку для покращення їхнього майбутнього. 

Нагадаємо, Назвав українську владу легітимною: у Криму відсторонили викладача

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Експертна рада заборонила ввезення дитячих книг з російською пропагандою Експертна рада заборонила ввезення дитячих книг з російською пропагандою
У книгах для дітей виявили заборонену російську та комуністичну символіку.
"Ідея гарна, якби працювала": у Чернівцях вандали розтрощили книжкові будиночки для обміну "Ідея гарна, якби працювала": у Чернівцях вандали розтрощили книжкові будиночки для обміну
За словами місцевого мешканця Миколи Дички, реального обміну книг не відбувається.
На Херсонщині тривають планові тренування підрозділів ЗСУ (відео) На Херсонщині тривають планові тренування підрозділів ЗСУ (відео)
Постійні тренування обумовлені наявністю в регіоні критичних об'єктів інфраструктури, на які може посягати ворог.
Loading...
Load next