Військовий вертоліт Black Hawk здійснив перший автономний політ повністю без екіпажу (відео)

Військовий вертоліт Black Hawk здійснив перший автономний політ повністю без екіпажу (відео)
Агентство DARPA вперше запустило бойовий вертоліт Black Hawk без екіпажу на борту. Політ здійснили в рамках випробувань експериментальної автономної системи. Він тривав пів години.

Вертоліт UH-60A Black Hawk, оснащений експериментальною системою автоматизації роботи льотного екіпажу ALIAS, виконав випробувальний політ над базою армії США у Форт-Кемпбелл, штат Кентуккі. Ним керувало агентство перспективних оборонних дослідницьких проєктів Пентагону. Повідомляє DARPA.

Система ALIAS призначена для допомоги при польоті в умовах обмеженої видимості або без зв'язку.

Однак система також здатна підтримувати виконання всієї місії від зльоту до посадки, включаючи автономне управління в разі непередбачених подій, наприклад, відмови бортових систем.

З ALIAS в армії буде набагато більше оперативної гнучкості. Це включає в себе можливість керувати повітряним судном в будь-який час дня і ночі, з пілотами й без них, а також в різних складних умовах, – каже Стюарт Янг, керівник програми відділу тактичних технологій DARPA.

Протягом наступного місяця планують провести ще один політ моделі M Black Hawk з дистанційним керуванням у Форт-Юстіс, штат Вірджинія.

У 2021 році ALIAS перевірили у контрольованих випробуваннях, де його супроводжував пілот, завданням якого був контроль безпеки. Вертоліт S-70 OPV Black Hawk зміг самостійно злетіти з землі, уникаючи змодельованих перешкод, і потім приземлитися.

Нагадаємо, що висота становить 120 метрів: SpaceX завершила будівництво найбільшої ракети у світі Starship (відео). 

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Loading...
Load next