Майбутнє ближче ніж ми думаємо: що таке Метавсесвіт і як він функціонуватиме (відео)

Майбутнє ближче ніж ми думаємо: що таке Метавсесвіт і як він функціонуватиме (відео)
Коротко кажучи, це поєднання віртуальної реальності, мережевої розрахованої на багато користувачів рольової гри та інтернету.

Ви вже точно чули щось про Метавсесвіт. Особливо після ажіотажу з перейменуванням Фейсбуку на "Meta". Але що воно таке, чому про це всі говорять і чи ми стоїмо на порозі небачених раніше можливостей технічного прогресу? Давайте розбиратися.

Два слова про історію

Вперше поняття «віртуальна реальність» використав компʼютерний науковець Джерон Ланьє у 80-х, а авіалінії, автовиробники, NASA і військові першими стали використовувати віртуальну реальність. Лише вони могли собі дозволити такі технології. За оцінками Ланьє, тоді шолом віртуальної реальності коштував $3 млн на сучасні гроші.

Робити їх для масового споживача було б надто дорого, та й це не так просто.

Фото: Джарон Ланьє

А от введення безпосередньо терміну "метавсесвіт" приписують письменнику Нілу Стівенсону, який у своєму науково-фантастичному романі 1992 року "Снігопад" уявляв реальних аватарів, які траплялися в реалістичних 3D-будівлях та інших середовищах віртуальної реальності. Він вважав метавсесвіт наступним етапом розвитку інтернету.

Цікаво зазначити, що твір Стівенсона пізніше вплине на серію фільмів «Матриця» і «Першому гравцю приготуватися», фільм 2018 року режисера Стівена Спілберга на основі роману Ернеста Клайна.

Фото: Постер до фільму "Першому гравцю приготуватися"

То що таке цей Метавсесвіт?

Метавсесвіт стає все складнішою концепцією в цифровому ландшафті, що обіцяє виняткові можливості для мільярдів людей, тому повне визначення метавсесвіту зараз все ще укладають сучасні піонери. Однак більшість людей називають «метавсесвіт» новим видом Інтернету, побудованим на основі низки унікальних технологій.  

За словами Марка Цукерберга, одного з лідерів ринку, який зараз інвестує в ідею метавсесвіту, метавсесвіт є свого роду «втіленим Інтернетом». 

Це те, до чого ви можете перейти (через VR) або втілити в реальність (через AR).  

Коротко кажучи, це такий собі спільний світ, що поєднує фізичну, віртуальну (VR) та доповнену реальність (AR), до якого користувач зможе долучитися за допомогою гаджета — комп'ютера, смартфона, окулярів віртуальної реальності — та мережі.

Фото з відкритих джерел

Меттью Болл, венчурний інвестор, який багато писав на цю тему, сказав, що метавсесвіт представляє четверту хвилю комп’ютерів після мейнфреймів, персональних комп’ютерів і мобільних обчислень.

Це переходить до того, що люди називають "зовнішніми обчисленнями". Йдеться про те, щоб бути всередині комп’ютера, а не отримати доступ до комп’ютера.  Про те, щоб завжди бути онлайн, а не завжди мати доступ до онлайнового світу, — сказав він про метавсесвіт.

Які основні технології Метавсесвіту? 

Блокчейн:  

Це вже не просто концепція, пов’язана з біткойнами та криптовалютою, блокчейн є важливим компонентом децентралізації.  

У метавсесвіті блокчейн обіцяє спосіб надати користувачам більше контролю над їхнім онлайновим досвідом, відводячи нас від Web 2.0 до Web 3.0, де більші організації, такі як Google і Amazon, не мають достатнього контролю над тим, що ми робимо та бачимо в Інтернеті. Блокчейн вже робить хвилю в метавсесвіті з такими речами, як Non-Fungible Tokens (NFT), як спосіб інвестування та підтримки художників, смарт-контракти та децентралізовані фінанси.  

Штучний інтелект (ШІ):  

Покращення зв’язку між фізичним і цифровим світом вимагає певного рівня інтелекту від машин. Штучний інтелект має важливе значення для низки досвіду метавсесвіту. Це може допомогти в обробці природної мови, щоб наші машини та робототехніка розуміли нас.

Фото з відкритих джерел

ШІ також підтримує такі речі, як комп’ютерний зір і технології одночасного розташування та картографування, які допомагають машинам розуміти наше фізичне оточення.  

Розширена реальність: 

Мабуть, найбільш часто згадувана форма технології метавсесвіту, яку сьогодні згадують, — розширена реальність, або XR, — передбачає злиття фізичного та цифрового світів за допомогою гарнітур і пристроїв. Завдяки розширеній реальності ми можемо потрапити у віртуальні світи та взаємодіяти з 3D-аватарами в спільнотах.  

Фото з відкритих джерел

Ми також можемо використовувати змішану та доповнену реальність, щоб перенести цифровий контент у реальний світ, змінюючи спосіб взаємодії з усім: від карт до роздрібної торгівлі.

Варто наголосити, що на інтерес до метасвітів сильно вплинула пандемія. Адже на тлі локдаунів виріс попит на віддалену роботу та онлайн-розваги. Це привернуло додаткову увагу до теми з боку великих компаній. Серед них — Facebook, Epic Games і Microsoft.

Meta

Технологічний гігант, раніше відомий як Facebook, вже зробив значні інвестиції у віртуальну реальність, включаючи придбання Oculus у 2014 році. Meta передбачає віртуальний світ, де цифрові аватари підключаються через роботу, подорож або розваги за допомогою гарнітур VR. Цукерберг був оптимістичним щодо метавсесвіту, вважаючи, що він може замінити Інтернет, яким ми його знаємо.

Фото: Reuters

Як пише USA Today, Марк Цукерберг, генеральний директор нещодавно названої Meta (раніше Facebook), вважає, що може знадобитися від 5 до 10 років, перш ніж ключові особливості метавсесвіту стануть основними. Але деякі аспекти метавсесвіту вже існують: 

  • надвисокі швидкості широкосмугового доступу;
  • гарнітури віртуальної реальності;
  • постійні онлайн-світи.

Все це уже запущено, хоч доступ для цих речей може бути доступним не для всіх.

Наступна платформа та середовище буде ще більш захоплюючим і втіленим Інтернетом, де ви відчуваєте досвід, а не просто дивитеся на нього, і ми називаємо це метавсесвітом, — сказав Цукерберг минулого місяця після розкриття ребрендингу компанії.

Cвоє бачення метавсесвіту Марк Цукерберг виклав у годинному відео:

Або у скороченій версії на 11 хвилин:

Microsoft

Цей програмний гігант уже використовує голограми та розробляє програми змішаної та розширеної реальності (XR) за допомогою своєї платформи Microsoft Mesh, яка поєднує реальний світ із доповненою реальністю та віртуальною реальністю.

Фото: Microsoft

В листопаді 2021 року Microsoft продемонструвала свої плани щодо впровадження змішаної реальності, включаючи голограми та віртуальні аватари, у Microsoft Teams у 2022 році. Також у розробці 2022 року: досліджувані 3D віртуальні підключені простори для роздрібної торгівлі та на робочих місцях.

Більше того, як пише USA Today, з Microsoft зараз співпрацює армія США над гарнітурою Hololens 2 доповненої реальності, щоб солдати могли тренуватися. 

Ну і, звісно, поміж тим, розробка Microsoft - Xbox Live вже об’єднує мільйони гравців у відеоігри у всьому світі.

Epic Games

Фото з відкритих джерел

Тім Суіні, генеральний директор компанії, яка розробила Fortnite, сказав:

Не секрет, що Epic  Games інвестує у створення метавсесвіту.

Що доводить проведення там концертів таких виконавців, як Аріана Гранде і Тревіс Скотт, показ трейлерів фільмів та музичні дебюти та навіть «захоплююче» переосмислювання історичної промови Мартіна Лютера Кінга 1963 року «У мене є мрія».

Компанія також розвиває фотореалістичних цифрових людей за допомогою свого MetaHuman Creator, який може стати тим, як ви налаштовуєте свого цифрового двійника в майбутніх іграх із відкритим світом.

Підсумовуючи, варто сказати, що майбутнє трохи ближче ніж ми думаємо. За оптимістичними очікуваннями Цукерберга, на побудову метавсесвіту піде не більше 10 років. А все ж час покаже, чи вартувало того хайпу таке явище як "метавсевіт", чи це були лише пусті балачки про неймовірність такого задуму.

До нових зустрічей, можливо, навіть у Метавсесвіті!

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Чому через десять років у вас може з’явитися цифровий близнюк, який думає: що це таке й навіщо він потрібен Чому через десять років у вас може з’явитися цифровий близнюк, який думає: що це таке й навіщо він потрібен
За оцінками аналітиків, перші подібні "цифрові люди" будуть запущені у виробництво до кінця 2020-х.
Loading...
Load next