У "Дії" можна перевірити нотаріальний документ з QR-кодом (відео)

У "Дії" можна перевірити нотаріальний документ з QR-кодом (відео)

Тепер у застосунку "Дія" можна перевірити на справжність нотаріальний документ з QR-кодом. Про це у Telegram повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Сьогодні запустили перший етап масштабного проєкту Нота, над яким працювали разом з Мін'юстом та Нотаріальною палатою України. Відтепер довіреність, договір оренди авто та заява, на якій засвідчується справжність підпису, нотаріуси можуть формувати з QR-кодом. А для їх перевірки потрібно зчитати QR-код сканером у застосунку "Дія", – зазначив Федоров.

Як це працює

Потрібно відкрити рахунок в банку через довірену особу: вона приходить в банк і надає довіреність, на який нанесено QR-код. Далі працівник зчитує QR-код сканером у "Дії". Потім вам і довіреній особі надходить запит на передачу електронної копії документа банку, після чого його потрібно підтвердити в застосунку. 

Формувати нотаріальні документи з QR-кодом поки що можуть лише нотаріуси міста Київ. Згодом до системи долучаться нотаріуси з усієї України.

QR-код – це додатковий надійний захист документа від підробок:

  •  по-перше, електронні копії нотаріальних документів з QR-кодом зберігаються в системі е-нотаріату, і внести зміни в текст нотаріального документа після завантаження його в систему – неможливо;
  •  по-друге, формування документа з QR-кодом відбувається виключно за допомогою Єдиної державної системи е-нотаріату нотаріусами, що здійснюють нотаріальну діяльність.

Нагадаємо, що в Україні хочуть створити публічні точки Wi-Fi на випадок відключення світла: можуть використати Starlink.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Loading...
Load next