Історія вулиці братів Рогатинців у Львові: вишукана архітектура та класицизм (відео)

Продовжуємо мандрувати Львовом

У новому випуску програми LvivStreets на телеканалі ПравдаТУТ Львів ведучий Олег Корейба розповів про вулицю братів Рогатинців у Львові.

Мова йде про вулицю, яка була прокладена наприкінці XVIII століття на місці розібраних міських фортифікацій. Вулиця сполучає площу Адама Міцкевича з вулицею Підвальною. 

Вздовж нинішньої вулиці проходив Високий мур з вежами: Кожум'як, Золотарів, Гончарів, Котлярів, Порожня вежа, Жидівська і Шевська. Під нинішніми будинками парної сторони вулиці проходив Низький мур з бастіонами, спорудженими у XV столітті.

Австрійська влада почала розбирати міські укріплення вже в 1777 році, а в 1787 році було оголошено про розпродаж південної частини міських стін з вежами і прилеглих ділянок, що дало початок нинішній вулиці, яка в той час одержала назву Нова.

Сучасна назва від 1991 року — вулиця Братів Рогатинців на честь Юрія та Івана з Рогатина, багатих православних руських міщан.

В архітектурному ансамблі вулиці Братів Рогатинців переважають кам'яниці першої половини XIX століття у стилі класицизм, більшість з яких було пізніше перебудовано у стилі віденської сецесії. Більшість будинків внесено до Реєстрів пам'яток архітектури місцевого та національного значення.

Щоб дізнатися більше інформації, перегляньте відео, це справді цікаво!

Вивчайте історію вулиць разом з нами!

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com