Історія вулиці Костя Левицького у Львові: люди та будинки (відео)

Вивчайте історії вулиць разом з нами!

У новому випуску програми LvivStreets на телеканалі ПравдаТУТ Львів ведучий Олег Корейба розповів про вулицю Костя Левицького у Львові.

Пасіка, на той час, витікала з ярів на Погулянці і разом із потоком Сорока утворювала Полтву. Притоки річки розливались і утворювали численні болота. Через це вулиця в середній частині була майже не заселена.

Будівельний бум почався у 1880-х роках. Поступово потік Пасіка був схований під землею і перетворений на каналізацію. Так на місці колишньої річки з'явилась алея, засаджена деревами. Від 1908 до 1963 року віддаленою від центу міста частиною вулиці курсували трамваї.

1950 року вулицю перейменовано на честь радянського поета Володимира Маяковського. 1992 року вулицю перейменовано на честь Костя Левицького — українського громадського та політичного діяча, голови уряду ЗУНР, який наприкінці XIX — початку XX століть був власником будинку № 34 на цій вулиці.

Більшість будинків на цій вулиці  внесені до Реєстру пам'яток архітектури місцевого значення.

Тут розташувалась Кам'яниця Атляса — зблокований житловий будинок, що складається з трьох кам'яниць № 11, 11-А, 15, серед яких умисно уникнуто тринадцятого номера

У 1881 році тут була створена Цісарсько-королівська Ветеринарна школа зі школою кування коней з клінікою-стаціонаром для тварин у Львові, що була на той час єдиною такого профілю у Східній Європі.

Школа  користувалася неабияким попитом у студентів, вихідців з Чехії, Хорватії, Сербії та Болгарії.

Крім головного корпусу на ділянці ветеринарної школи ще 1875 року споруджена будівля просекторіуму та шпиталю інфекційних хвороб.

Ще у 1950-х роках в межах цієї ділянки існував Шуманівський або Лижв'ярський став. Лижв'ярами колись називали ковзанярів. 1846 року на ставі Шумана було відкрито купальню з роздягальнею на 20 кабінок. Інструктор навчав відвідувачів плаванню. Узимку водойма перетворювалася на ковзанку.

23 серпня 2013 року у сквері поруч було закладено камінь, на місці якого планується будівництво каплички в пам'ять українців, які загинули на території Росії.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Дивіться також
Сьогодні у Львові протягом дня деякі вулиці будуть без світла Сьогодні у Львові протягом дня деякі вулиці будуть без світла
19 листопада, через проведення планових ремонтних робіт ПАТ «Львівобленерго» знеструмить низку будинків на майже 20 вулицях Львова.
Унікальна виставка «Історії сильних духом» про життя людей з інклюзивністю (відео)
У Львові представили унікальну виставку, яка розповідає про життя людей з інвалідністю.
Не рахували 20 років: ООН рекомендує провести в Україні перепис населення Не рахували 20 років: ООН рекомендує провести в Україні перепис населення
Проведення перепису населення в Україні є надзвичайно важливим, оскільки це необхідно для надання соціально-економічних послуг і схвалення рішень.