У Львові відреставрують ще чотири цінні вітражі з будинку на Князя Романа (відео)

У Львові відреставрують ще чотири цінні вітражі з будинку на Князя Романа (відео)
На оновлення вітражів з будинку на Князя Романа благодійні фонди надали орієнтовно 6 тисяч євро. А завершити реставрацію планують до грудня цього року.

Зберегти історичну спадщину. Після того як у Львові заставили пам’ятки архітектури, щоб вони не постраждали у разі обстрілів міста, частину старовинних вітражів довелося демонтувати через вкрай поганий стан. Тому їх скерували на реставрацію. До прикладу у майстерні зараз оновлюють 4 вітражі з одного з будинків на вулиці Князя Романа.

Це класичний вітраж, на класичну свинцеву спайку й наймовірніше, що він походить власне з майстерні Желенського, бо по композиції  й по кольоровій гаммі, по самому склу й по типу спаювання можна зробити висновок, що він походить з цієї майстерні, бо це як авторська рука, авторський стиль. Тут це один з найпростіших видів вітражу, бо він є без розписів, але його стан був дуже печальний, плачевний, - каже Марія Шумська-Барвінок, реставраторка.

Є втрачені фрагменти в усіх 4-х вітражах, тому їх доведеться доробляти окремо. Однак для початку важливо правильно та ретельно очистити скло.

В мене за сезон йде деколи 50 л спирту на очищення й власне отакою малюсенькою щіткою з подачею спирту йде таке дуже кропітке очищення, дуже повільненько. Тобто, це не те, що щіткою два рази пошурував й на тому все.

Загалом реставрація включає в себе очистку скла у декілька етапів, роботу з тріщинами, заповнення пустот поблизу ковки та інше. Майстриня розповідає, що це дуже кропіткий процес й один вітраж займає доволі багато часу.

З одного боку може бути не дуже сильно пошкоджене і я можу це можу зробити за кілька днів й до тижня часу якусь певну площину, а буває так, що є якісь складніші тріщини й я можу з нею провозитися 2-3 дні лише з нею, й це вже не кажучи про укріплення, чищення й все решта. Дуже часто скільки часу все це займе стає зрозуміло вже в процесі роботи, коли я цей вітраж поставила на стіл й коли я бачу, що з ним робити, як туди залізти й підібратися, тобто це дуже індивідуальна річ, - розповідає реставраторка.

Додамо, що у майстерні вже від реставрували й центральний вітраж храму Іоана Золотоустого. А кошти на усі ці роботи місто отримало від закордонних колег.

Бюджетного фінансування зараз немає, бюджет зараз скеровується на війну, тому ми тільки шукаємо фонди, це фонди «Олива» та «принца Клауса», вони допомагають нам у проведенні таких  робіт. При тому, що треба сказати, що ці фонди більше фінансують  наприклад Східні міста, які постраждали, бо там дійсно вже є такі втрати військові, - додає Лілія Онищенко, начальниця управління охорони історичного середовища.

Зокрема на оновлення вітражів з будинку на Князя Романа благодійні фонди надали орієнтовно 6 тисяч євро, але це з роботами по встановленню їх на місце. А завершити реставрацію планують до грудня цього року.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Унікальна виставка «Історії сильних духом» про життя людей з інклюзивністю (відео)
У Львові представили унікальну виставку, яка розповідає про життя людей з інвалідністю.
У Львівському музеї історії релігії відкрили виставку "Sanctum" (відео) У Львівському музеї історії релігії відкрили виставку "Sanctum" (відео)
Після завершення виставки усі роботи можна буде придбати. Половину коштів автор передасть на благодійність.
На Личаківському цвинтарі реставрують родинні каплиці (відео) На Личаківському цвинтарі реставрують родинні каплиці (відео)
У Львові триває реставрація родинних каплиць на Личаківському кладовищі, яка відбувається за підтримки польських колег.
Loading...
Load next