Про новорічне переїдання та «пандемію 21 століття» розказала дієтологиня (відео)

Від правильного харчування і фізичної активності наше здоров'я залежить 70%.

Сьогодні Ольга Муштрук, членкиня асоціації  дієтологів України та лікарка дієтолог, поділилась цікавою інформацією про переїдання на свята та сумні перспективи «швидких» перекусів.

 Як обрати дієтолога, чому так багато псевдо дієтологів?

Дієтолог має бути «лікарем дієтологом», тобто  людина, що закінчила медичний університет, далі пройшла спеціалізацію «дієтології» і пізніше отримує кваліфікацію: «першу», «вищу» і т.д. Тоді такий дієтолог підходить до питання хвороби ожиріння ґрунтовно. Запитує аналізи, симптоми, причини, що призвели до цього і після такого аналізу назначає лікування, бо «ожиріння» це хвороба.

Ожиріння проблема 21 століття?

ВООЗ назвала «ожиріння» пандемією 21-го століття.

Це проблема серйозна, багато організацій намагаються розв'язувати це питання, проте зараз нічого в кращу сторону не зрушилось. Для лікування ожиріння залучатися багато різних лікарів: дієтолог, гастроентеролог, ендокринолог, гінеколог і т.д, - зазначає лікарка.

Як вирахувати свою масу тіла?

Індекс Брока: від вашого росту відняти 100, і число, що залишилось і є ваша нормальна вага. Тоді порівняйте її з поточною вашою вагою і дізнаєтесь чи є зайві кілограми.

Індекс маси тіла: беремо нашу вагу в кілограмах і ділимо на ваш зріст в метрах у квадраті (наприклад 1 метр 75 сантиметрів у квадраті це 175 ×175).

Показники:

  • Нормальна вага від 18,5 до 24,9;
  • Зайва вага від 25 до 29,9.

Переїдання під час свят

Щоб зменшити шкоду від новорічного застілля потурбуйтесь про більшу кількість овочів та фруктів на столі. Краще уникати картоплю та буряк – вони занадто важкі для вечірньої трапези. З м'яса краще курку, індичку, кролика. Щодо алкоголю, то краще обирайте один напій і пийте його. Пам'ятайте, що з меншого градусу до більшого, тобто після шампанського можна перейти до вина з більшим градусом і далі коньяк.

Якщо ви починаєте трапезу і цілий день не їли, то спершу з'їште хлібчик з маслом, він не дасть можливості алкоголю дуже швидко всмоктатися. Якщо алкоголь змішувати з газованою водою, то вона дає можливість швидше всмоктатись. Перед забавою за 40-60 хв випийте ентеросорбенти або активоване вугілля, радить Ольга Муштрук.

Сіль затримує воду в організмі

ВООЗ каже, що людині треба 5 грам солі на день, а українці споживають 12-15 грамів на день. Багато солі у хлібі.

Кожен грам солі затримує 100 мл води.

НеСекрет від Ольги Муштрук

Правило правильного сну: з 23:00 до 01:00 ночі утворюється гормон росту: для дітей  ріст, а для дорослих спалювання жирів.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Дивіться також
Перший сніг випав в Україні  сьогодні вночі Перший сніг випав в Україні сьогодні вночі
Сніжне дійство сьогодні спостерігали мешканці Чернігівської та Сумської областей.
Новорічний настрій від «Lev Development» (ВІДЕО) Новорічний настрій від «Lev Development» (ВІДЕО)
Представники компанії «Lev Development» посадили у Малоголосківському парку зелену красуню та прикрасили її.
Львів у передчутті свята: запалення ялинки та відкриття святкових ярмарків очікують містяни (ВІДЕО) Львів у передчутті свята: запалення ялинки та відкриття святкових ярмарків очікують містяни (ВІДЕО)
Тематично задекоровані крамниці, льодова ковзанка, головна ялинка та різдвяний ярмарок – загалом зимові гуляння у Львові триватимуть до 17-го січня.