Пік інфляційного сплеску припаде на третій квартал – Нацбанк

Пік інфляційного сплеску припаде на третій квартал – Нацбанк
У 2021 році інфляція становитиме 8%, пік інфляційного сплеску припаде на 3 квартал року передусім через низьку минулорічну базі порівняння.

Як повідомляє пресслужба Нацбанку, інфляція у 2021 році становитиме 8%, але вже в першій половині 2022 року повернеться до цільового діапазону 5% ± 1 в. п.

Економіка України після падіння в минулому році на 4% у поточному році зросте на 3,8%. Про це йдеться у щоквартальному Інфляційному звіті за квітень 2021 року.

Інфляція перебуватиме вище цільового діапазону НБУ у 2021 році, але повернеться до цілі 5% вже в першому півріччі 2022 року.

Подорожчання продовольчих товарів та палива в світі, а також високий споживчий попит в Україні зумовили стрімке прискорення інфляції на початку року. За прогнозами Національного банку, пік інфляційного сплеску припаде на III квартал 2021 року передусім через низьку минулорічну базу порівняння. Проте вже восени інфляція почне знижуватися й за підсумками 2021 року становитиме 8%. Цьому сприятимуть надходження на ринки нового врожаю, вичерпання ефекту від низької бази порівняння для окремих товарів, а також підвищення облікової ставки Національним банком.

Інфляція повернеться до цільового діапазону 5% ± 1 в. п. у першому півріччі 2022 року та закріпиться біля цілі 5% у наступні роки.

Читайте також
Інфляція в Україні: коли вдасться стабілізувати ціни на українському ринку Інфляція в Україні: коли вдасться стабілізувати ціни на українському ринку
Українські ціни на продовольчі продукти та товари щомісяця стрімко зростають. Зокрема в НБУ зазначають, що інфляція почне сповільнюватися лише восени у 2021 році.
Нацбанк погіршив прогноз зростання інфляції та ВВП в Україні на 2021 рік Нацбанк погіршив прогноз зростання інфляції та ВВП в Україні на 2021 рік
В умовах світової пандемії українська економіка відновлюється надзвичайно повільними темпами. У зв'язку із цим, Національний банк України погіршив прогноз зростання реального ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%.
В Україні проведуть перевірку усіх АЗС
Щорічно Україна втрачає мільярди через діяльність нелегальних АЗС. Тому в країні візьмуться за нелегальні заправки і перевірити кожну з них.
Loading...
Load next