Шмигаль оцінює падіння ВВП унаслідок вторгнення РФ у понад 35%

Шмигаль оцінює падіння ВВП унаслідок вторгнення РФ у понад 35%

Падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України внаслідок повномасштабної російської військової агресії нині оцінюється у 35% і більше.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, передає "Інтерфакс-Україна".

Ми бачимо, що зараз, коли відбуваються військові дії, плюс не пройшов перший шок з початку війни, за нашими оцінками, це коливання 35% і трохи вище, – сказав він в інтерв'ю агентству.

Шмигаль зазначив, що бойові дії ведуться в 10 областях, де розташовані підприємства, що становили приблизно 50% ВВП країни.

Далі все залежатиме від того, як економіка та бізнес оправляться, залежить від експортних галузей, де ми зараз перебудовуємося з морських поставок на залізничні через Східну Європу. Усі ці речі також впливатимуть на ВВП, – наголосив очільник уряду. 

Також Кабінет Міністрів працює над скороченням видатків державного бюджету України, але на армію та захищені статті бюджету коштів достатньо, повідомив глава уряду Денис Шмигаль.

Ми його (держбюджет) фактично вже змінили, оскільки всі програми розвитку об'єднали та перевели до резервного фонду держави. І вже із резервного фонду фінансуємо всі необхідні видатки. Ви запитуєте, чи буде формальний секвестр бюджету? Так, працюємо над цим, - зазначив він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Фактично на сьогодні ми вже ухвалили рішення про скорочення на 107 млрд грн. Наразі додатково готуємо скорочення ще на 70 млрд грн, - додав Шмигаль.

За його словами, виходячи з динаміки бюджетних показників за підсумками березня, уряд ухвалюватиме рішення щодо подальших змін.

Водночас Шмигаль повідомив, що недовиконання держбюджету за доходами за підсумками березня 2022 очікується на рівні 30%.

У березні виконання бюджету за доходами становитиме понад 70%. Просідання йде переважно за митницею. Податкову частину бюджету перевиконано, компанії сплачують податки дуже відповідально. Це дає нам змогу повністю виконувати соціальні зобов'язання держави, – повідомив глава уряду.

Він припустив, що квітневі показники можуть бути гіршими. Водночас упроваджене пільгове оподаткування для бізнесу у розмірі 2% обігу та скасування мит у короткостроковій перспективі можуть знизити доходи бюджету вдвічі, додав Шмигаль.

Але навіть у такому разі є чітке розуміння того, що коштів на всі першочергові потреби – армію, соціальні виплати, медицину, інші захищені статті бюджету – нам вистачає. Це стосується планування на найближчі два-три місяці, – пояснив прем'єр.

Шмигаль зауважив, що надходження фінансів від міжнародних партнерів створило для України "подушку безпеки", яка покриватиме дефіцит.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за час війни Україна втратила майже $565 млрд.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Шмигаль обіцяє, що до кінця року в Україні середня зарплата зросте до 14,5 тис грн Шмигаль обіцяє, що до кінця року в Україні середня зарплата зросте до 14,5 тис грн
Прем'єр-міністр України, Денис Шмигаль заявив, що позитивний сценарій зростання економіки свідчить про те, що середня зарплата в Україні до кінця року зросте до 14,5 тисяч гривень.
На тлі коронавірусу рівень тіньової економіки виріс до 31% ВВП, - Мінекономіки На тлі коронавірусу рівень тіньової економіки виріс до 31% ВВП, - Мінекономіки
Оцінка рівня "тіні" в економіці показала істотні відмінності епідемії коронавірусу від інших кризових періодів.
Loading...
Load next