Інфляція в Україні: коли вдасться стабілізувати ціни на українському ринку

Інфляція в Україні: коли вдасться стабілізувати ціни на українському ринку
Українські ціни на продовольчі продукти та товари щомісяця стрімко зростають. Зокрема в НБУ зазначають, що інфляція почне сповільнюватися лише восени у 2021 році.

Національний банк України оприлюднив інфляційний звіт, в якому зазначається, що у 2021 році інфляція становитиме 8%. Зокрема подорожчання продовольчих товарів та палива в світі, а також високий споживчий попит в Україні зумовили стрімке прискорення інфляції на початку року.

Про це йдеться в офіційному звіті НБУ, який був оприлюднений на сайті банківської установи.

"Інфляція перебуватиме вище цільового діапазону НБУ у 2021 році, але повернеться до цілі 5% вже в першому півріччі 2022 року. Економіка у 2021–2023 роках зростатиме стійкими темпами –  близько 4%", - йдеться у повідомленні.

Основними причинами прискорення темпів інфляції в Нацбанку вважають:

  • надходження на ринки нового врожаю; 

  • вичерпання ефекту від низької бази порівняння для окремих товарів;

  • підвищення облікової ставки Національним банком.

Також у відомстві зазначають, що світова коронавірусна пандемія негативно позначилася на обсягах глобальної торгівлі товарами та послугами у 2020 році, проте активізувала торгівлю товарами медичного призначення в Україні.

Однак, за підсумками 2021 року економіка України зросте на 3,8%, а протягом 2022 – 2023 років зростання ВВП буде близьким до 4%. Проте, у той же ж час рівень безробіття в країні знизиться до 9,1% вже цього року, а наступного року прогнозують до 8,5%. Цим самим  заробітна плата у 2021 році зросте на 17,8% і на 9,7% у наступному році.

Нагадаємо, що середній добовий розмір лікарняного в Україні у січні-березні 2021 року становив на 16% більше аніж у той же періоду минулого року. Зокрема тепер середній розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності від Фонду соціального страхування становить 365 гривень 26 копійок щодня.

Читайте також
Названо продукти, які не здорожчають перед великодніми святами Названо продукти, які не здорожчають перед великодніми святами
За прогнозами експертів, впродовж квітня-травня ціни на деякі продукти не зміняться.
Після скасування карантину ціни на житло в Україні злетять на 5-10% – прогноз Після скасування карантину ціни на житло в Україні злетять на 5-10% – прогноз
Деякі київські забудовники вже заявили про те, що в травні ціна «квадрата» зросте мінімум на 5-10%, зазначають в Асоціації фахівців з нерухомості України.
Ціни на АЗС припинили зростання: скільки коштує бензин Ціни на АЗС припинили зростання: скільки коштує бензин
Роздрібні ціни на бензин і дизельне паливо в Україні 20 квітня 2021 року в порівнянні з попереднім торговим днем залишилися на колишньому рівні.
Loading...
Load next