НБУ планує продати "ПриватБанк" одразу після завершення коронавірусної кризи в Україні

НБУ планує продати "ПриватБанк" одразу після завершення коронавірусної кризи в Україні
В Національному банку України заявили, що почнуть підготовку "ПриватБанку" до продажу одразу після закінчення кризи, яку спричинила світова пандемія COVID-19.

Про це йдеться у відповіді Нацбанку на запит Hromadske.

Зокрема, у Національному банку повідомили, що підготовка до виходу держави з капіталу банків почнеться лише після того, як буде досягнуто стабільне відновлення української економіки – коли реальний ВВП України зростатиме два квартали поспіль.

Окрім цього, НБУ наголосило на вимогах щодо інвесторів, які претендують на ПриватБанк: вони повинні мати бездоганну ділову репутацію, задовільний фінансовий і майновий стан та прозору структуру власності.

"Тобто регулятор має розуміти, хто конкретно стоїть за інвестиціями в банк", - зазначають у Нацбанку.

Зазначимо, що загалом у держави наразі у розпорядженні є чотири банки: ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк. На ПриватБанк припадає 20% усього банківського ринку України, тож НБУ в першу чергу планує продати саме його.

"Зменшення частки держави у банківському секторі допоможе йому отримати більшу незалежність і буде допомагати банкам працювати відповідно до ринкових правил. Курс на приватизацію державних банків закладений в урядовій стратегії, оновлену версію якої уряд схвалив у вересні 2020 року", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що Нацбанк України та Міністерство фінансів планує приватизацію державних банків. Зокрема, на продаж буде виставлено "ПриватБанк", а також тривають перемовини про входження "Європейського банку реконструкції і розвитку" в капітал "Ощадбанку".

Читайте також
НБУ продасть на аукціоні майже 46 тонн виведених з обігу монет НБУ продасть на аукціоні майже 46 тонн виведених з обігу монет
Національний банк України вже 21 травня цього року планує виставити на аукціон брухту 45,8 тонни виведених з обігу українських монет номіналами 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок.
Скільки заробили банки України: названо найприбутковіші та збиткові банківські установи Скільки заробили банки України: названо найприбутковіші та збиткові банківські установи
Національний банк оприлюднив список найприбутковіших, а також і найзбитковіших банків України за підсумками першого кварталу 2021 року.
В Нацбанку України розповіли, якими банкнотами найчастіше користуються українці В Нацбанку України розповіли, якими банкнотами найчастіше користуються українці
В Україні найбільш поширеними в готівковому обігу є банкноти номіналом у 200 гривень, однак при цьому найменше користуються українці банкнотами у тисячу гривень.
Loading...
Load next