В Україні планують досягти європейського рівня гарантування вкладів для фізичних осіб

В Україні планують досягти європейського рівня гарантування вкладів для фізичних осіб
У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб планують досягти європейського рівня гарантування вкладів — очікує на збільшення гарантованої суми до 600 тисяч гривень з 2023 року.

Про деталі збільшення суми гарантування в інтерв'ю порталу Minfin.com.ua розповіла директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут.

Проєктом закону передбачається 400 тис. грн з дати голосування і 600 тис. грн з початку 2023 року. Тобто, 600 тис. - це не мрія, а реальний план. При тому, що наша стратегічна мета - досягти європейського рівня гарантування вкладів — 100 тис. євро, - заявила Рекрут.

Відомо, що рішення про конкретну гарантовану суму залежить від комплексу факторів, прийнятих у всьому світі:

  • По-перше, сума гарантування повинна не менше ніж у 5 разів перевищувати ВВП на душу населення. Сьогоднішні 200 тис. грн — це набагато нижче світового бенчмарку. Нижче нас із європейських країн лише Молдова — 2,3 тис. євро.
  • По-друге, покриття за кількістю вкладів. Тут з покриттям понад 98% ми були завжди в "топі" через надмірно велику кількість дрібних вкладів у банківській системі.
  • По-третє, покриття за сумою вкладів згідно зі світовою практикою повинно бути 50−60%. В Україні воно становить 40%.

Після підвищення до 400 тис. грн — це буде близько 55,5%, до 600 тис. грн — понад 60%, залежно від динаміки і структури депозитів. Існує думка, що вище за цю межу йти не варто, оскільки в такому випадку вкладники припиняють нести відповідальність за вибір банку, а банки прийматимуть на себе надмірні ризики, - наголосила Світлана Рекрут.

Окрім цього, як зауважила директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Рекрут враховується фінансовий стан Фонду: скільки резервних активів є в наявності. Фонд повинен мати змогу покрити виплати в нормальних і кризових умовах без держпозик, що можна виконати при збільшенні до 600 тисяч гривень.

Зауважимо, що у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, згідно з яким пропонується  поступове збільшення суми гарантування вкладів фізичних осіб з 200 тисяч гривень до 400 тисяч грн одразу, а з 2023 року вже до 600 тисяч гривень.

Читайте також
Верховна Рада підтримала зміни щодо підвищення прожиткового мінімуму в Україні Верховна Рада підтримала зміни щодо підвищення прожиткового мінімуму в Україні
Парламент під час сьогоднішнього засідання, яке відбулось 2 червня, у першому читанні підтримав законопроєкт №3515 який передбачає зміни у формуванні прожиткового мінімуму "та створення передумов для його підвищення".
Верховна Рада ухвалила у першому читанні проєкт держбюджету на 2022 рік Верховна Рада ухвалила у першому читанні проєкт держбюджету на 2022 рік
Парламентарі подали до документа понад 4 тисячі правок, однак комітет рекомендував врахувати тільки півтори тисячі.
Прогули у Верховній Раді: Порошенко, Арахамія та Тимошенко залишаться без депутатських виплат Прогули у Верховній Раді: Порошенко, Арахамія та Тимошенко залишаться без депутатських виплат
Низка українських нардепів залишаться без депутатських виплат, оскільки "прогуляли" чимало засідань Верховної Ради або ж профільних комітетів.
Loading...
Load next