Ціни на газ у Європі побили історичний максимум: вартість тисячі кубометрів перевищила 1000 доларів

Ціни на газ у Європі побили історичний максимум: вартість тисячі кубометрів перевищила 1000 доларів
Рекордно високі ціни на газ у Європі пов'язують із зростання попиту та конкуренції з Азією, а також дефіциту пропозиції від російського "Газпрому", який є найбільшим постачальником газу у Європі.

Ціна газу в Європі вперше в історії перевищила 83 євро за МВт-год, що відповідає понад 1000 доларів за тисячу кубометрів, про це свідчать дані біржі ICE. Цим самим нова ціна на блакитне паливо подолала попередній історичний рекорд, який був встановлений ще у березні 2018 року. Тоді ціна сягнула $1030 за тисячу кубометрів.

Так, ціна найближчого жовтневого ф'ючерсу на спотовий індекс TTF на газ на біржі ICE Futures уранці у вівторок, 28 вересня, досягла 85,245 євро за мегават-годину, або 1 030 доларів за тисячу кубометрів. При цьому загальне зростання ціни газу з початку сьогоднішнього дня вже перевищило 11%.

Фахівці ж пов'язують черговий історичний максимум із низькими запасами газу в європейських сховищах перед зимою. Також подорожчання газу пов'язують і зі скороченням світових запасів, оскільки видобування палива у США скоротилися після нещодавніх штормів на узбережжі Мексиканської затоки, а у країнах Європи запаси знаходяться нижче середнього рівня протягом усього року.

Так звані "газові перегони" продовжуються вже декілька місяців на тлі штучного скорочення "Газпромом" транзиту газ через Україну до Європи. Так, раніше генеральний директор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон наголошував, що зростання ціни газу в Європі пов'язано насамперед з тим, що російський "Газпром" відмовляється від додаткового бронювання українських потужностей.

Так, учора, 27 вересня, Угорщина підписала у Будапешті новий довгостроковий контракт з російським "Газпромом" на постачання газу в обхід України.

Яскравий приклад політики Кремля щодо України – як тільки з'являється технічна можливість обійти Україну при транзиті газу, "Газпром" запускає газ через довші, але власні транзитні газопроводи. Незважаючи на контракт до 2024 року, ми очікуємо значне подальше скорочення або повну зупинку транзиту до Угорщини через Україну, - переконаний голова "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

Однак, в українському МЗС наголосили, що Угорщині вигідніше отримувати газ транзитом через газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.  

Читайте також
Газовий контракт Росії та Угорщини: як це вплине на стосунки з Україною? Газовий контракт Росії та Угорщини: як це вплине на стосунки з Україною?
Київ розкритикувала домовлення Угорщини з Росією про постачання газу в обхід України. У МЗС наголошують, що ця угода не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною та Угорщиною від 6 грудня 1991 року.
"Газпром" відновив транзит російського газу до Угорщини через Україну "Газпром" відновив транзит російського газу до Угорщини через Україну
Раніше російська компанія “Газпром” зупинила транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини.
Loading...
Load next