Газовий контракт Росії та Угорщини: як це вплине на стосунки з Україною?

Газовий контракт Росії та Угорщини: як це вплине на стосунки з Україною?
Київ розкритикувала домовлення Угорщини з Росією про постачання газу в обхід України. У МЗС наголошують, що ця угода не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною та Угорщиною від 6 грудня 1991 року.

27 вересня Угорщина підписала у Будапешті новий довгостроковий контракт з російським "Газпромом" на постачання газу в обхід України. 

У МЗС рішення Угорщини назвали "виключно політичним" та "економічно необґрунтованим". Зокрема, наголосили, що Угорщині вигідніше отримувати газ транзитом через газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.

Ця угода не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною та Угорщиною від 6 грудня 1991 року, зазначають в МЗС. 

Відомо, що новий контракт розрахований на 15 років з можливістю перегляду умов за 10 років.

Угорщина буде отримувати по 4,5 млрд кубометрів газу на рік. 3,5 млрд - через Сербію по газопроводу "Турецький потік", а один мільярд - через Австрію.

Досі російський газ Угорщина здебільшого отримувала транзитом через територію України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV про те, що Угорщина завдала удару по українсько-угорських відносинах, виключивши український газопровід зі схеми постачання газу з Росії. Також він додав, що Україна відповідно відреагує.

Ми маємо країну, Угорщину, яка є членом ЄС і членом НАТО, при цьому має особливі відносини з Росією і завдала удару по українсько-угорських відносинах, виключивши український газопровід зі схеми постачання газу з Росії. Це удар, і ми будемо відповідати на нього відповідно, тому що тут не повинно бути ніякого жалю і ніяких співчуттів, - сказав Кулеба.

За його словами, засідання спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, яке мало пройти при співголовуванні глав МЗС двох країн 29-30 вересня, було скасовано ще до підписання угоди Угорщини і РФ.

Ми знали, що вже летить туди російська делегація, що ця угода буде підписана. І вони, підписуючи цей договір, вже знали про нашу позицію. Це не буде тільки політичний крок - скасування засідання комісії, яка є головним органом двостороннього співробітництва. Будемо робити і інші кроки для захисту національних інтересів України в цій ситуації, - наголосив глава МЗС України.

Зауважимо, що Угорщина викликає посла України через критику МЗС угоди між Будапештом та "Газпромом", яка призупиняє транзит газу через Україну. 

Внаслідок не вигідної для України угоди, Київ пообіцяв відповісти на економічний удар з боку Угорщини та Росії. Зокрема, міністерство закордонних справ України заявило про аналогічний крок та запрошує угорського посла в Києві Іштвана Ійдярто через ситуацію навколо цього контракту й аби донести йому "українську принципову позицію".

Конфлікт України з Угорщиною

Наприкінці 2020 року стосунки між Україною та Угорщиною дещо загострилися. Хоча Україна пішла на поступки Угорщині та змінила закон про освіту. Це і було однією з головних причин конфлікту.

  • У 2017 році Верховна Рада ухвалила закон про освіту. Він передбачав навчання у школах виключно державною мовою. Угорщина вважала, що це порушує права етнічних угорців. У тому ж році Будапешт заблокував участь України в заходах НАТО і передусім роботу комісії "Україна-НАТО".

Зазначимо, що це вето досі не зняте, хоч Україна змінила освітній закон.

  • У 2018 році у мережі поширили відео видачі угорських паспортів українцям в консульстві Угорщини на Закарпатті. Тоді в СБУ повідомили, що знають про факти отримання угорських паспортів не перший рік, але українське законодавство не передбачає кримінальної відповідальності за подвійне громадянство.
  • На початку 2020 року Верховна Рада ухвалила оновлений закон про "Про повну загальну середню освіту", в якому містились певні поступки для мов країн ЄС, серед яких і угорська.
  • У жовтні 2020 року стався новий політичний скандал. Тоді глава МЗС Угорщини Петер Сіярто звернувся до українських угорців із закликом голосувати на місцевих виборах 25 жовтня за угорську партію і за мера Берегового - угорця. Також українські державні органи повідомляли про факти агітації за цю політичну силу представниками угорської влади. Після цього інциденту МЗС України заборонила двом високопосадовцям в'їзд в Україну.

А у листопаді 2020 року депутати Сюртівської сільради на Закарпатті співали гімн Угорщини після прийняття присяги.

  • Наприкінці 2020 року СБУ обшукала приміщення Товариства угорської культури Закарпаття, приватний будинок керівника цієї організації та офіс благодійного фонду "Закарпатський центр економічного розвитку "Еган Еде". СБУ заявила, що обшуки здійснюються через "можливе втручання у внутрішні справи України та заподіяння шкоди державній безпеці".

Лідер товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович, будинок якого обшукувала СБУ, на початку грудня залишив Україну.

  • Також тоді міністр Петер Сіярто звернувся до голови ОБСЄ з проханням надіслати місію організації на Закарпаття. Він наполягав, що ОБСЄ має розслідувати "образи на адресу угорської громади" через обшуки.
Читайте також
Критика газової угоди з Росією: Угорщина погрожує блокувати вступ України в НАТО Критика газової угоди з Росією: Угорщина погрожує блокувати вступ України в НАТО
В Угорщині переконані, що Україна не має відношення до енергетичної політики Угорщини і "не може оцінити серію жестів", зроблених угорською владою для примирення Будапешта і Києва.
Попросив "не розкручувати емоції": Кулеба заявив, що Угорщина виключила Україну з транзиту на вимогу Росії Попросив "не розкручувати емоції": Кулеба заявив, що Угорщина виключила Україну з транзиту на вимогу Росії
В контракті йдеться про те, що російський "Газпром" буде поставляти в Угорщину 4,5 млрд кубометрів газу на рік. Таким чином, поставки газу будуть організовані в обхід традиційного маршруту через Україну.
Угорщина підписала з Росією контракт про постачання газу в обхід України: МЗС звернеться до ЄС Угорщина підписала з Росією контракт про постачання газу в обхід України: МЗС звернеться до ЄС
Міністерство закордонних справ України висловило розчарування через підписання Угорщиною і Росією довгострокового контракту про постачання газу в обхід України.
Loading...
Load next