Україна запропонувала Росії знижку на транспортування природного газу

Україна запропонувала Росії знижку на транспортування природного газу
За інформацією Bloomberg, відповідна пропозиція вже обговорюється з європейськими партнерами.

За словами президента Володимира Зеленського, Україна запропонувала Росії знижку на транспортування природного газу до Європи, щоб збільшити постачання та полегшити енергетичну кризу в регіоні.

Знижка поширюється на обсяги, що перевищують договірні 40 мільярдів кубометрів на день природного газу, який Україна вже транспортує до Європи з Росії, заявив Зеленський у коментарях Bloomberg News, надісланих електронною поштою. Доступні потужності також доступні для ПАТ "Газпром", сказав він. "Газпром" відмовився від коментарів.

Ми хотіли б бачити європейських компаній клієнтами, але для «Газпрому» також є додаткові потужності. І зі знижкою порівняно з поточним транзитним тарифом, я можу припустити, що ця знижка складе 50%, - повідомив Володимир Зеленський.

Обмежені російські поставки та низький рівень запасів залишили Європу в умовах скорочення поставок газу напередодні зими, а ціни на спотовому ринку досягли рекордних показників. Президент Росії Володимир Путін заявив, що його країна готова збільшити постачання до Європейського Союзу через спірне посилання "Північний потік -2" одразу після того, як вона отримає регуляторне схвалення, що багато хто розцінює як шантаж.

Зеленський сказав, що Україна обговорює пропозицію щодо доставки газу з Берліном та Брюсселем.

Ми очікуємо, що вони незабаром вживуть кроків на практичних переговорах з цього питання, що, безумовно, важливо для всієї Європи. Україна, зі свого боку, гарантує транзит, гарантує особливі антикризові умови транзиту понад договірні обсяги, - наголосив Президент України Володимир  Зеленський. 

 Запаси природного газу в українських підземних сховищах (ПСГ) на 17 жовтня склали 18,66 млрд куб.м, що майже на 34% менше торішніх показників.

Анастасія Фаль - pravdatutnews.com

Читайте також
Запуск "Північного потоку-2" може затягнутись – Bloomberg Запуск "Північного потоку-2" може затягнутись – Bloomberg
Введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2" може затягнутись до травня 2022 року.
Німеччина призупинила сертифікацію “Північного потоку-2” Німеччина призупинила сертифікацію “Північного потоку-2”
Німецький регулятор тимчасово призупинив процедуру сертифікації газогону "Північний потік-2".
Ціни на газ у Європі побили історичний максимум: вартість тисячі кубометрів перевищила 1000 доларів Ціни на газ у Європі побили історичний максимум: вартість тисячі кубометрів перевищила 1000 доларів
Рекордно високі ціни на газ у Європі пов'язують із зростання попиту та конкуренції з Азією, а також дефіциту пропозиції від російського "Газпрому", який є найбільшим постачальником газу у Європі.
Loading...
Load next