У випадку війни з Росією, економіка ЄС дуже постраждає, — ексглава МВФ

У випадку війни з Росією, економіка ЄС дуже постраждає, — ексглава МВФ
Від зростання цін на енергоносії та продукти харчування до економічних санкцій і шкоди, завданої інвестиційній довірі, наслідки можуть бути далекосяжними, але їх важко оцінити кількісно.

Президентка Європейського центрального банку Крістін Лагард попередила про "геополітичні хмари" над європейською економікою через можливі наслідки подальшої ескалації напруженості між Росією та Заходом через Україну. 

Про це пише Reuters, передає "ПравдаТУТ News".

Reuters наводить ключові змінні та вразливі місця внаслідок розгорнення Росією широкомасштабної війни.

Який імовірний вплив на інфляції?

Відвертий конфлікт, навіть обмеженого характеру, ймовірно, призведе до негайного та швидкого зростання цін на паливо та продукти харчування.

Країни Європейського Союзу купують 41,1% імпортованого газу з Росії і 27% нафти, згідно з даними ЄС: будь-яке обмеження поставок швидко призведе до підвищення цін на енергоносії. Це вплине на економіку від більших рахунків за опалення та паливо до подорожчання транспорту та електроенергії для бізнесу.

Постачання продуктів харчування також, ймовірно, постраждають. Природний газ є основним компонентом багатьох добрив, тому більша вартість газу, ймовірно, підвищить ціни на всі культури. Крім того, минулого року Україна експортувала понад 33 мільйони тонн зерна, тож будь-які збої в ній відіб'ються на світових ринках, зокрема в Європі.

Загалом, за оцінками Bank of America Securities, ескалація може підвищити інфляцію в єврозоні на 1 процентний пункт до 4% у 2022 році.

А що з торгівлею та інвестиціями?

Якщо Росія вирішить припинити весь імпорт з ЄС, це вплине на 80 мільярдів євро товарів, які ЄС щорічно експортує до Росії, що становить 0,6% ВВП ЄС.

Цей експорт ЄС – це в основному машини та автомобілі, хімікати та промислові товари. Серед країн ЄС Німеччина є одночасно найбільшим експортером та імпортером Росії, тоді як Нідерланди, Польща, Італія, Бельгія та Франція також мають значну торгівлю.

З часом європейські фірми шукатимуть альтернативних торговельних партнерів, як багато хто вже зробив після протистояння через Крим у 2014 році. З того часу експорт єврозони до Росії зменшився приблизно вдвічі.

ЄС також є найбільшим іноземним інвестором в Росії із загальним обсягом прямих інвестицій у 311,4 млрд євро у 2019 році. Російські інвестиції в ЄС становлять 136 млрд євро. Залежно від серйозності будь-яких санкцій і контрсанкцій, це може вплинути на деяку або всю європейську присутність в Росії.

На папері це багато, але це лише невелика частка загального обсягу іноземних ПІІ компаній ЄС, — сказав Деніел Гросс, голова аналітичного центру CEPS в Брюсселі, який додав, що не бачить ризику того, що Москва захоче експропріювати заводи компаніями ЄС через складнощі, пов’язані з їх керуванням.

Який загальний вплив на економіку ЄС?

Однозначно негативний. Вищі ціни на енергоносії та продукти харчування підірвуть купівельну спроможність домогосподарств і підірвуть довіру. Споживання знизиться швидко, а інвестиції, ймовірно, впадуть через кілька тижнів чи місяців.

Геополітичні хмари, які ми маємо над Європою, якби вони матеріалізувалися, безсумнівно, вплинули б на ціни на енергоносії, а через ціни на енергію – на підвищення вартості в усій структурі цін, – заявила минулого тижня Лагард з ЄЦБ.

На додаток, оскільки високі ціни на енергоносії непропорційно впливають на сім’ї з низькими доходами, уряди, ймовірно, запровадять заходи субсидій, які, своєю чергою, створять більший тиск на державну скарбницю, яка вже розтягнута заходами підтримки пандемії.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Loading...
Load next