Коли українці платитимуть за газ згідно з новою системою

Коли українці платитимуть за газ згідно з новою системою
У Європейському Союзі споживачі платять не за кубометр газу, а за кількість енергії, яку можна отримати при його спалюванні. Таку ж практику вирішили запровадити в Україні.

Як розповів заступник міністра енергетики Максим Немчинов з 1 травня 2022 року обсяги спожитого газу у квитанціях вказуватимуть не в кубометрах (куб. м), а у кіловат-годинах (кВт-год). Про це повідомляє Міненергетики.

Газ відрізняється за кількістю енергії, яку виділяє при згорянні. Різниця калорійності газу в різних регіонах може досягати до 4%, тож споживачі більше не переплачуватимуть за недостатньо калорійний енергоресурс.

Крім того, споживачі вестимуть облік газу та електрики однаково – у кВт-год. Це зробить зручним порівняння вартості обох енергоресурсів і дасть можливість обирати між ними у приготуванні їжі, підігріві води чи опаленні, — зазначив міністр.

За словами Немчинова для переходу на нову систему не потрібні нові лічильники. Споживачі й надалі щомісяця передаватимуть показання в кубічних метрах.

Оператор газорозподільної мережі відповідатиме за переведення спожитого обсягу газу в кубах в обсяг спожитої енергії. Тим часом постачальники газу отримуватимуть дані про спожитий ресурс в енергоодиницях. Тому у квитанції постачальника буде зазначена ціна не за куби, а за енергоодиниці.

Нагадаємо, що 2 листопада Верховна Рада ухвалила закон, який змінює систему обліку газу. Облік природного газу в енергетичних одиницях повинен забезпечити більш коректне та справедливе ціноутворення і полегшити складання енергетичного балансу підприємств.

Тетяна Єрко — pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні затвердили нові умови річного контракту на газ В Україні затвердили нові умови річного контракту на газ
Регулятор затвердив умови річного контракту на газ для населення. Так вже з 1 травня 2020 року всі побутові споживачі газу будуть переведені на річний контракт.
Російський "Газпром" скоротив транзит газу через Україну Російський "Газпром" скоротив транзит газу через Україну
Після запуску "Турецького Потоку" Газпром поступово почав зменшувати транзит газу через територію Україну.
На Львівщині будуть видобувати газ
Інвестгрупа Concorde Capital придбала ліцензію на видобуток газу на ділянці площею 79 кв. км у Львівській області.
Loading...
Load next