Україні вистачить продовольства, але відсутність експорту вдарить по багатьом народам, — Зеленський про загрозу дефіциту їжі

Україні вистачить продовольства, але відсутність експорту вдарить по багатьом народам, — Зеленський про загрозу дефіциту їжі

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна один з найважливіших експортерів продовольства. Однак відсутність експорту через вторгнення росії вдарить по багатьом народам.

Про це Зеленський заявив учасникам Доха Форум, передає РБК-Україна.

Україна - один з найважливіших експортерів продовольства: пшениця, рослинна олія, кукурудза та інша аграрна продукція з нашої країни. Це основа стабільності та внутрішньої безпеки багатьох держав у різних регіонах світу. Зараз, коли світові ринки ще не оговталися від потрясінь пандемії, від цінових шоків на продовольство, ніхто не застрахований і неможливо застрахуватися, якщо їжі не буде просто фізично, - заявив він.

За його словами, російські війська мінують українські поля і підривають аграрну техніку.

Російські війська мінують поля в Україні, підривають аграрну техніку, знищують запаси палива, які просто необхідні для посівної. Вони заблокували наші морські порти. Навіщо вони це роблять? Нашій державі вистачить продовольства, але відсутність експорту з України вдарить по багатьом народам... ми всі разом повинні не допустити дефіциту їжі через цю війну, - заявив президент.

Своєю чергою якщо ще декілька місяців тому держава думала над тим, як запустити агрострахування і застрахувати посіви озимих зернових від несприятливих погодних умов на період перезимівлі, то зараз мова уже має вестися про те, як забезпечити посівну в умовах, коли в Україні йде війна. Про це пишуть аналітики ЄБА.

Варіант один – сіяти. Для цього аграрії уже зараз мобілізують запаси насіння, добрив, дизельного пального, бронюють своїх працівників. Розраховують на свої власні сили. Але, якщо доведеться пересівати, то аграрії самостійно не справляться. У них банально не вистачить грошей на закупівлю ще однієї партії насіння, добрив, пального. Тому, для здійснення посівної у цих непростих умовах, аграріям як ніколи раніше потрібна державна підтримка і страхування, – ідеться у повідомленні.

У ЄБА вважають, що починати страхувати посіви зернових потрібно уже зараз.

При чому, мобілізація страхових фондів має відбуватись, головним чином, за рахунок державної підтримки, у меншій або незначній мірі – за рахунок коштів самих аграріїв. Сутність державної підтримки страхування сільськогосподарських культур (так само і сільськогосподарської техніки, продукції, тварин) повинна полягати у наданні сільгоспвиробникам з бюджету коштів на сплату чи відшкодування вартості страхових платежів, – зазначили в організації.

У ЄБА додали, що якщо накопичені страховиками страхові фонди (страхові премії) аграріям не знадобляться – більша їхня частина повинна піти на потреби української армії та відновлення економіки.

Агрострахування має стати не лише джерелом відшкодування завданих аграріям збитків, але й певним джерелом накопичень фінансових ресурсів держави, щоб мати можливість, у разі потреби, використати змобілізовані кошти на воєнні потреби та відновлення економіки. Тому вже зараз потрібно страхувати посіви сільськогосподарських культур (техніку, тварин) від воєнних ризиків.

Те, що донедавна було виключенням зі страхування (не вважалось страховим випадком) – загибель (втрата, пошкодження) застрахованого майна внаслідок впливу ядерної енергії, техногенних аварій, будь-якого забруднення або зараження навколишнього середовища; військових дій, маневрів або здійснення інших військових заходів; вилучення або знищення застрахованого майна за розпорядженням органів державної влади) – нині має стати основним страховим ризиком, від якого слід страхувати майно (сільськогосподарську техніку, продукцію і тварин), життя і здоров’я людей, – ідеться у повідомленні.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next