Продовольча криза через війну в Україні: 2023 рік стане катастрофою

Продовольча криза через війну в Україні: 2023 рік стане катастрофою

Війна, розв’язана росією проти України, якщо її не припинити вже зараз, може призвести до глобальної продовольчої кризи і голоду, найсерйозніші її наслідки буде відчутно в 2023 році. Таку думку висловив президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса. Повідомляє УНН.

Роль України в продуктовому ланцюжку світової торгівлі є надзвичайно великою і важливою. Тому відповідно, якщо додати до цього ще і росію, яка зараз частково заблокована, а частково сама відгородилась від світового ринку – відповідно, що у всьому світі наростає продовольча криза або ж світовий голод, який, по суті, вже буде у всьому світі, починаючи з осені цього року. Але всі експерти погоджуються у тому, що це – лише початок, ці проблеми, скоріш за все, будуть нарощуватись і, якщо зараз не зупинити війну в Україні, то найскладніші проблеми будуть 2023 року, - зазначив фахівець.

З його слів, до продовольчої кризи доєднається не лише Україна і росія, але і Латинська Америка та інші країни світу. Як пояснив Ліссітса, окрім того, що в України заблоковані канали збуту продукції, є ще проблеми з доставками міндобрив по всьому світу, адже і росія, і Україна є глобальними гравцями і на цьому ринку.

Тому, відповідно, тема голоду актуальна. Про неї зараз говорять на всіх світових каналах, і вона не просто обговорюється, але і намагаються вирішити ці проблеми. Як на мене, основна проблема сидить в Москві, і до вирішення проблеми у Москві на сьогоднішній день всі інші варіанти є досить недоцільними або малоефективними, - сказав він.

На думку експерта, на сьогодні потреба України для проведення основних робіт з сільськогосподарського виробництва сягає до 20 млрд доларів на найближчі два роки.

Він наголосив на необхідності створити фонд для підтримки українського АПК.

Він може знаходитись або у Світовому банку, або в ЄБРР, питання не в цьому. Питання в тому, що якщо світ не забезпечить фінансами український АПК, то два роки буде голод, а далі – взагалі невідома ситуація. Тому, тут треба чітко аргументувати до світового співтовариства: зараз у нас ситуація критична, але в усьому світі вона буде більш критичною восени, а 2023 рік стане катастрофою для світового співтовариства, - додав очільник УКАБ.

Нагадаємо, що Шмигаль оцінює падіння ВВП унаслідок вторгнення РФ у понад 35%. 

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Страшні наслідки війни: генсек ООН прогнозує масовий голод і крах продовольчої системи світу Страшні наслідки війни: генсек ООН прогнозує масовий голод і крах продовольчої системи світу
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає, що на світ може очікувати масовий голод. Крім того, він прогнозує крах глобальної продовольчої системи.
Loading...
Load next