Болгарія розгляне можливість закупівлі української електроенергії, – Марченко

Болгарія розгляне можливість закупівлі української електроенергії, – Марченко

Керівництво Болгарії висловило готовність розглянути питання закупівлі електроенергії в України.

Як повідомив на своїй сторінці у Facebook міністр фінансів України Сергій Марченко, про можливість закуповувати українську електроенергію заявив міністр фінансів Болгарії Асен Васильєв.

Таку можливість обговорював з усіма європейськими колегами. Віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів Болгарії Асен Васильєв висловив готовність внести до порядку денного уряду розгляд питання щодо закупівлі виробленої нами електроенергії, — написав Марченко.

Варто зазначити, що прем'єр-міністр Болгарії Кирило Пєтков 27 квітня приїде до України.

У ході візиту він, зокрема, має відвідати Київ із урядовою делегацією.

Своєю чергою Україна планує створити фонд United24 для відновлення країни після російського вторгнення та оцінює його необхідні обсяги у $600 млрд.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на міністерському круглому столі в рамках заходу Spring Meetings 2022 Світового банку та МВФ (Міжнародний валютний фонд – ред.), який відбувся у Вашингтоні, повідомляє пресслужба Кабінету міністрів.

У довгостроковій перспективі відновлення України коштуватиме щонайменше $600 млрд. Така реконструкція передбачатиме не лише відновлення інфраструктури, а й розвиток нової економіки та нових європейських інституцій, – заявив глава уряду.

У ході круглого столу Шмигаль закликав надати Україні термінове короткострокове фінансування.

Заблоковані порти, удари по заводах, спроби зірвати посівну, зруйновані міста - все це частина плану зі знищення української економіки. Збиток вже становить понад $500 млрд. ВВП цього року може впасти від 30 до 50%. Розмір такої короткострокової допомоги ми оцінюємо в $4-5 млрд щомісяця протягом наступних півроку, - зазначив прем'єр.

За словами Шмигаля, одним із інструментів такої підтримки можуть бути спеціальні права запозичення, які емітує МВФ.

Зокрема, Шмигаль закликав міжнародних партнерів надати 10% своїх СДР Україні, що дозволить отримати мільярди доларів для покриття бюджетного дефіциту, зазначивши, що уряд Канади вже ухвалив рішення про виділення 1 млрд канадських доларів у СДР.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що середня зарплата в Україні знизилась на 10%.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next