США розглядають можливість списання зовнішнього боргу України, — Псакі

США розглядають можливість списання зовнішнього боргу України, — Псакі

Сполучені Штати Америки готові розглядати різні способи надання Україні допомоги у війні з РФ. У тому числі, розглядається варіант списання зовнішнього боргу, що стане великою підтримкою української економіки.

Про це повідомила прессекретар Білого дому Джен Псакі під час брифінгу 6 травня.

Ми дуже відкриті для всього, що допоможе українцям відновити свою країну та протистояти російському вторгненню, - сказала Псакі, відповідаючи на запитання, чи може Вашингтон запропонувати Києву списання зовнішнього боргу.

За словами представниці Білого дому, допомога Києву життєво важлива, тому прийматиме різні форми.

Своєю чергою кількість підприємств, які повністю зупинили діяльність, наприкінці квітня скоротилася майже вдвічі порівняно з початком військових дій (з 32% до 17%). Утім, 60% підприємств працює нижче довоєнного рівня завантаженості, майже 23% - більш ніж удвічі.

Про це повідомляє Макроекономічний та монетарний огляд НБУ (квітень 2022 року).

Як зазначили в НБУ, у березні бойовими діями були охоплені 10 областей та м. Київ, які в минулому разом формували більше 55% ВВП. У квітні їх кількість зменшилася до шести, які раніше формували близько 20% ВВП.

Падіння економічної активності спостерігалося й у порівняно спокійних областях через розриви ланцюгів постачання та виробництва, невизначеність та збільшення ризиків, відплив робочої сили та додаткові витрати. Проте навіть у таких умовах бізнес поступово адаптується, - йдеться в повідомленні.

Наприкінці квітня найбільше підприємств працювало в с/г, відновлювали роботу транспорт та переробна промисловість. Найскладніша ситуація в будівництві та добувній промисловості, значно нижче довоєнного рівня залишається завантаженість торгівлі. Насамперед поліпшилася завантаженість деокупованих територій, але в регіонах з активними бойовими діями/окупованих регіонах ситуація складна, — зазначили в НБУ.

Поліпшення оцінок запасу міцності корелює з послабленням впливу ведення бойових дій. Майже третина підприємств наразі не відчуває проблем із нестачею ресурсів, 48% опитаних − вистачить ресурсів більше, ніж на місяць. За коментарями підприємств, крім порушеної логістики та втрати ринків збуту, роботу обмежують комендантська година, заблоковані порти, погіршення платіжної дисципліни, окуповані або зруйновані потужності, закриті реєстри, — повідомили в НБУ.

Варто додати, що опитування НБУ проводиться раз на два тижні починаючи з 07.03.22. Останній раунд проведений 18-22.04.2022, участь узяли 524 підприємства з усіх регіонів України, крім Донецької, Луганської областей та АР Крим.

Нагадаємо, раніше італійська гуманітарна організація виділила на відбудову Бучі перші 500 тисяч євро.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Сполучені Штати передали Міноборони України фінансову допомогу на $7,85 млн Сполучені Штати передали Міноборони України фінансову допомогу на $7,85 млн
У США виділили додаткову фінансову допомогу у розмірі 7,5 мільйонів доларів для українських військових та Збройних Сил України.
США виділять Україні 150 мільйонів доларів на військову допомогу США виділять Україні 150 мільйонів доларів на військову допомогу
Конгрес Сполучених Штатів Америки ухвалив надання додаткових 150 мільйонів доларів допомоги Україні. Зокрема кошти направлять на покращення ситуації у сфері військової безпеки.
Loading...
Load next