"Зерновий" коридор до ЄС: Україна і Угорщина хочуть збільшити кількість експортних маршрутів (відео)

"Зерновий" коридор до ЄС: Україна і Угорщина хочуть збільшити кількість експортних маршрутів (відео)
Від початку війни росія вкрала українського врожаю на понад 600 млн доларів. Загальні втрати країни у сфері с/г складають 27 млрд доларів. 

До Львова завітав міністр сільського господарства Угорщини, щоб обговорити нагальне питання з поставки українського врожаю до країн ЄС. Бо ж затягування цієї проблеми матиме наслідки для всього світу. 

Якщо ми не знайдемо рішення, може пропасти 3-річний врожай. І це в багатьох частинах світу може призвести до голоду. Тому ми говорили про те, як можемо відкрити нові шляхи, розширити вже наявні можливості, як можемо полегшити умови та у якому напрямку можемо рухатися далі, — каже Іштван Надь, міністр сільського господарства Угорщини. 

Оскільки морські шляхи постачання врожаю заблоковані, то вирішили залучити альтернативні маршрути. 

Сухопутні коридори занедбані, там дуже мала пропускна можливість. Тому ми спільно будемо звертатися до ЄС, щоб вони надали допомогу в тому для спільного вирішення цієї проблеми. Зараз починається планування, ми повинні створити інфраструктурні об’єкти, щоб могли залучити ці інвестиції, — розповів Іштван Надь. 

Зокрема зараз необхідно обрати ділянки на кордоні з Угорщиною, облаштувати ЖД  чи автотранспортну інфраструктуру, або ж, можливо, розробити й варіант доставки через трубопровід, розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Посадовець додає: важливо задовільнити інтереси українського та угорського бізнесу для роботи над спільними проєктами. За словами міністра, зараз в заблокованих портах на зберіганні є понад 1 млн тонн зерна разом з олією. 

В країні треба вивезти ще десь 18 млн т минулорічного врожаю, але в нас вже другий тиждень триває збір пшениці в регіонах. Прогноз теж великий 18-19 млн і це на тих територіях, які ми контролюємо. Тому 70% цього треба вивезти, а це тільки пшениці, а зараз ще піде ріпак, який вже збирають. Об’єми великі навіть враховуючи суттєве падіння у порівнянні з минулим роком, — пояснив Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства України. 

Додамо, що від початку війни росія вкрала українського врожаю на понад 600 млн доларів. А загальні втрати країни у сфері сільського господарства, за оцінками експертів,  складають орієнтовно 27 млрд доларів. Зазначимо,  що під час чотиристоронніх перемовин у Стамбулі щодо деблокування портів обговорили можливості, як можна реалізувати експорт врожаю через Чорне море, але жодних офіційних домовленостей поки не підписували. 
 

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
В ЄС очікують, що росія протягом тижня розблокує українські порти В ЄС очікують, що росія протягом тижня розблокує українські порти
Цього тижня можуть досягнути угоди, за якою деблокують українські порти.
Туреччина прийме перше судно з українським зерном вже завтра Туреччина прийме перше судно з українським зерном вже завтра
За його проходженням "зерновим коридором" спостерігають.
Україна організувала два шляхи експорту зерна та розпочинає підготовку третього Україна організувала два шляхи експорту зерна та розпочинає підготовку третього
Україна розробила маршрути через Румунію та Польщу.
Loading...
Load next