В Мінсоцполітики розповіли про впровадження базового пенсійного доходу

В Мінсоцполітики розповіли про впровадження базового пенсійного доходу
Якщо країна хоче гарантувати літнім людям мінімально необхідні для життя доходи, то необхідно закріпити базовий пенсійний дохід системно на рівні законодавства.

Ексміністерка соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що середній розмір пенсії станом на 1 липня 2022 року склав 4 437 гривень, що майже на 660 гривень (або на 17 %) більше у порівнянні з 1 липня 2021 року.

Про це повідомили у пресслужбі Мінсоцполітики, передає ПравдаТУТ News.

Середній розмір військових пенсій за рік збільшився більше ніж на 3 тисячі гривень або на 53% і склав майже 8 900 гривень.

Цього вдалося досягти завдяки цілеспрямованій роботі Уряду щодо:

  • індексацій пенсій,
  • послідовного охоплення пенсіонерів віковими надбавками до пенсії (людей 80+ в 2020 році, людей 75+ в 2021 році),
  • пришвидшення зростання мінімальних пенсійних і соціальних допомог в 2022 році.

Але страхові внески після суттєвого зменшення у 2016 році та через демографічні тенденції вже ніколи не будуть достатнім джерелом фінансування повноцінної роботи системи загальнообов’язкового державного соціального страхування для того, щоб вона забезпечувала адекватний захист у літньому віці, у випадках настання хвороби, інвалідності, втрати годувальника.

Саме тому пенсійні виплати додатково фінансуються з Державного бюджету, що прямо передбачено Конституцією України.

Ми відтестували на практиці під час пандемії та воєнного стану, як це може працювати ефективно, як доповнювати страхові пенсійні виплати доплатами та допомогами, щоб вийти на базовий пенсійний дохід.

Я маю на увазі «вікову лінійку» доплат до пенсії. Ці заходи необхідно продовжити, реалізувати заплановані диференційовані за віком доплати в жовтні цього року для пенсіонерів віком 70+, а на 2023 рік передбачити базові гарантії для осіб старше 65 років, для людей з інвалідністю і тих, які втратили годувальника.

Вона зазначила, що якщо країна хоче гарантувати літнім людям мінімально необхідні для життя доходи, то необхідно закріпити базовий пенсійний дохід системно на рівні законодавства.

Щоб це була прозора, зрозуміла людям система, яка працює на рівні закону, а не постанов Уряду. Ми напрацювали необхідний законопроєкт і вже отримали схвальні висновки щодо нього від Світового Банку та Міжнародної організації праці.

Лазебна зазначила, що для гідного життя на пенсії необхідно доповнити базові пенсійні гарантії всеосяжною системою пенсійних накопичень, які людина та її роботодавці здійснюватимуть доти, доки людина працює, і які будуть додатковим джерелом доходу людини після завершення трудової діяльності.

Саме така формула — базовий пенсійний дохід плюс індивідуальні пенсійні накопичення — дає нашим нинішнім пенсіонерам необхідний захист, а нашим молодим людям — гідну пенсійну перспективу у власній країні, — додала Лазебна.

Вона зазначила, що так вдасться впровадити універсальну соціальну допомогу, яка консолідує різні види державної допомоги, передбачені наразі у понад 10 нормативних актах, які можуть надаватись людині протягом всього життєвого циклу.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
У Мінсоцполітики повідомили, що підвищать пенсію ще декільком категоріям українців У Мінсоцполітики повідомили, що підвищать пенсію ще декільком категоріям українців
В Україні вже з 1 липня прогнозують зростання пенсій, однак лише у деяких категорій українських пенсіонерів. Мінімальні пенсії можуть зрости у тих, хто не підпав під індексації 2019-2020 років і чорнобильців.
Коли українці зможуть отримувати по 7 000 гривень пенсії Коли українці зможуть отримувати по 7 000 гривень пенсії
Пенсіонери зможуть отримувати пенсії в розмірі 7 тисяч гривень після запуску накопичувального рівня пенсійної системи.
"Коли на пенсію?": з 1 квітня в Україні підвищується пенсійний вік для жінок
В Україні від сьогодні, з 1 квітня, мінімальний пенсійний вік для жінок підвищується до 60 років. Зокрема, це останнє підвищення віку у рамках змін, ухвалених ще у 2011 році.
Loading...
Load next