В Україні суттєво знизився рівень обігу підробленої гривні

В Україні суттєво знизився рівень обігу підробленої гривні

Рівень підроблення банкнот гривні за результатами 2022 року знизився більше ніж втричі. Про це свідчить моніторинг стану вилучення з обігу банкнот національної валюти в Україні за 2022 рік, повідомляє пресслужба Нацбанку.

Так, за підсумками минулого року на 1 млн шт. справжніх банкнот гривні припадало близько 2,2 підроблених банкнот (за підсумками 2021 року – близько 7,1 банкноти). Для порівняння: згідно з інформацією Європейського центрального банку цей показник у країнах Європейського Союзу у 2022 році майже в шість разів вищий і становив приблизно 13 банкнот євро (за підсумками 2021 року – 12 банкнот). 

Найчастіше у 2022 році підробляли банкноти старого зразка, зокрема більшість (92%) вилучених з обігу підроблених банкнот припадала на банкноти трьох номіналів: 

  • 500 грн (39% від загальної кількості вилучених підробок та 57% від їхньої загальної суми);
  • 200 грн (45% та 26% відповідно);
  • 100 грн (8% та 2% відповідно).

Інші вилучені з обігу підроблені банкноти номіналами 5, 10, 20, 50, 1000 грн становили лише 8%. Як наслідок, за результатами моніторингу 2022 року підробки банкнот гривні нового зразка становлять лише 11% від загальної кількості підробок, вилучених у банківській системі України. Відповідно на 1 млн справжніх банкнот гривні нового зразка кількість підроблених становила лише 0,2 банкноти. Адже банкноти національної валюти нового покоління (номіналами 20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень, які Національний банк увів у обіг у 2015 – 2020 роках) мають посилену систему захисту.  Зокрема, для захисту банкнот високих номіналів, які зловмисники найчастіше намагаються підробити, застосовано інноваційні оптично-змінні елементи захисту, які громадянам легко перевірити, а зловмисникам – надзвичайно складно відтворити. 

Про підроблення іноземної валюти

Серед вилучених з обігу у 2022 році підроблених банкнот іноземної валюти переважали: 

  • долари США (91% від загальної кількості всіх вилучених підроблених банкнот іноземної валюти); 
  • євро (8%).

 Найчастіше зловмисники підробляли іноземні банкноти таких номіналів: 

  • 50 та 100 доларів США (23% та 76% від загальної кількості вилучених підроблених доларів США відповідно);
  • 50 та 100 євро (26% та 28% від загальної кількості вилучених підроблених євро).

У разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот гривні й іноземної валюти громадяни можуть звертатися до банків, які передають ці банкноти для проведення досліджень Національному банку України.

Нагадаємо, у Львові судитимуть злочинну банду, яка обкрадала людей на фейкових сайтах банків.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні прогнозують підвищення цін на опалення та гарячу воду В Україні прогнозують підвищення цін на опалення та гарячу воду
Національний банк України очікує збільшення комунальних тарифів, в тому числі це стосується гарячої води та опалення, адже у 2020 році вони не змінювались.
Інфляція в Україні: коли вдасться стабілізувати ціни на українському ринку Інфляція в Україні: коли вдасться стабілізувати ціни на українському ринку
Українські ціни на продовольчі продукти та товари щомісяця стрімко зростають. Зокрема в НБУ зазначають, що інфляція почне сповільнюватися лише восени у 2021 році.
НБУ продав 50 мільйонів доларів на міжбанку НБУ продав 50 мільйонів доларів на міжбанку
Минулого тижня Національний банк України продав на міжбанку $50 мільйонів доларів.
Loading...
Load next