Нацбанк прогнозує значне зниження інфляції вже у першому півріччі

Нацбанк прогнозує значне зниження інфляції вже у першому півріччі

В Україні вже у першому півріччі 2023 року очікується стрімке зниження інфляції.

Про це йдеться у щоквартальному інфляційному звіті НБУ.

Під впливом жорстких монетарних умов, зниження світової інфляції та стриманого внутрішнього попиту інфляція в Україні цьогоріч сповільниться до 14,8%. Стрімке зниження інфляції очікується, зокрема, у першому півріччі поточного року. У другому півріччі темпи зростання споживчих цін зберігатимуться на практично незмінному рівні переважно з огляду на нерівномірну базу порівняння та анонсоване повернення податків на паливо з метою зменшення тиску на державні фінанси, - йдеться в звіті.

Крім того, у Нацбанку прогнозують сповільнення інфляції у наступному році до 9,6%, а у 2025 році – до 6%. Послаблення інфляційного тиску очікується з урахуванням припущення про зниження безпекових ризиків з початку 2024 року, закладене у прогноз, подальше відновлення логістики і виробничих потужностей та послідовну монетарну політику Нацбанку.

Водночас регулятор наголошує на збереженні достатньо жорстких монетарних умов ще тривалий час, навіть за умови зниження облікової ставки з IV кварталу 2023 року.

Це зумовлюється очікуваним сповільненням інфляції та відповідно зростанням реальної дохідності гривневих інструментів. Послідовна монетарна політика, спрямована на підтримання привабливості гривневих заощаджень, дасть змогу зберегти курсову стійкість, у тому числі на етапі пом'якшення валютних обмежень, - зазначається у звіті.

Нагадаємо, Львову виповнюється 767 років: що відбуватиметься на день міста?

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Нацбанк погіршив прогноз зростання інфляції та ВВП в Україні на 2021 рік Нацбанк погіршив прогноз зростання інфляції та ВВП в Україні на 2021 рік
В умовах світової пандемії українська економіка відновлюється надзвичайно повільними темпами. У зв'язку із цим, Національний банк України погіршив прогноз зростання реального ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%.
У 2023 році інфляція почне знижуватися, а економіка повернеться до зростання – НБУ У 2023 році інфляція почне знижуватися, а економіка повернеться до зростання – НБУ
У 2022 році реальний ВВП скоротиться на третину.
Loading...
Load next