Нацбанк погіршив прогноз зростання інфляції та ВВП в Україні на 2021 рік

Нацбанк погіршив прогноз зростання інфляції та ВВП в Україні на 2021 рік
В умовах світової пандемії українська економіка відновлюється надзвичайно повільними темпами. У зв'язку із цим, Національний банк України погіршив прогноз зростання реального ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%.

Під кінець 2020 року економіка України досягнула майже до кризового рівня. Через різні чинники на початку 2021 року її відновлення значно сповільнилося. Про це йдеться на офіційному сайті Нацбанку.

"Економіка України відновлюється, але повільніше, ніж очікувалося, зокрема через посилення карантинних обмежень. З огляду на втрати від пандемії Національний банк України погіршив прогноз зростання реального ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%", - зазначають у відомстві.

Однією з головних причин, які спричинили такий повільний розвиток української економіки й пригнічення ділової активності, є запровадження посилених карантинних обмежень в Україні.

Також однією із причин є ефект нижчих тогорічних врожаїв, є який позначився на показниках сільського господарства, харчової промисловості та вантажообороту. А також посилення конкуренції на окремих зовнішніх ринках та розширення торговельних обмежень з боку Росії вплинули на погіршення показників промисловості попри високі ціни на світових товарних ринках.

Однак у НБУ прогнозують цього року зростання економіки завдяки ефекту низької бази порівняння і покращення показників підприємств.

"Починаючи з II кварталу, економіка України повернеться до стійкого зростання. Головним рушієм і надалі залишатиметься споживчий попит", - зазначають у Нацбанку.

Щодо інфляції, то її рівень очікують у піднятті з 7% до 8% у 2021 році. Однак в Нацбанку вважають, що вже у першому півріччі 2022 року вона повернеться до 5% й надалі стабільно перебуватиме на такому рівні.

Нагадаємо, що зокрема за підсумками березня зростання споживчих цін у річному вимірі прискорилося до 8,5%, а базова інфляція – до 5,9%. Динаміка показників перевищила прогноз Національного банку України, опублікований в Інфляційному звіті за січень 2021 року. 

Читайте також
Держборг знизиться до 55, 8% ВВП в цьому році – Нацбанк Держборг знизиться до 55, 8% ВВП в цьому році – Нацбанк
Національний банк очікує зниження державного і гарантованого боргу України до 55,8% ВВП, при тому, що в минулому році держборг виріс з 50,3% ВВП до 60,8% ВВП.
В Нацбанку заявили, що в Україні вже немає системи відмивання коштів В Нацбанку заявили, що в Україні вже немає системи відмивання коштів
У Національному банку України заявляють, що заходи для протидії відмиванню коштів, були успішними і такої ситуації, яка спостерігалась у 2014−2015 роках по відмиванню "брудних" коштів, вже немає.
ПриватБанк скоро виставлять на продаж, – НБУ ПриватБанк скоро виставлять на продаж, – НБУ
Нацбанк України та Міністерство фінансів планує приватизацію державних банків.
Loading...
Load next