НБУ оприлюднив рівень інфляції в квітні 2023 року

НБУ оприлюднив рівень інфляції в квітні 2023 року

У квітні 2023 року споживча інфляція в річному вимірі і далі сповільнювалася – до 17,9% з 21,3% у березні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,2%. 

Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України. 

Фактичні темпи зростання цін були дещо нижчими за траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті за квітень 2023 року, що зумовлене більшою за очікувану пропозицією продовольства та пального. 

Інфляцію стримувало зміцнення гривні на готівковому валютному ринку та поліпшення інфляційних очікувань. Сповільнення інфляції також значною мірою пояснюється ефектом бази порівняння минулого року, коли з початку повномасштабного вторгнення інфляція почала стрімко прискорюватися.

Базова інфляція в квіті знизилася до 16,9% р/р із 19,8% р/р у березні

Подорожчання оброблених продовольчих товарів суттєво сповільнилося (до 19,2% р/р). Як і в попередні місяці, це пояснюється зниженням темпів зростання витрат на сировину та пальне, відновленням виробничих та логістичних ланцюгів, зокрема на тлі стабільної ситуації в енергетиці. 

Так, тривало сповільнення зростання цін на хліб та борошняні вироби, кондитерські та ковбасні вироби, напої та консерви. Зниження світових цін на тлі слабкого попиту, а також через невизначеність, пов’язану з обмеженням транзиту продовольства через сусідні країни ЄС, зумовили сповільнення здорожчання молочних продуктів та соняшникової олії. 

Поліпшення курсових очікувань на тлі зміцнення готівкового курсу гривні сприяло зниженню темпів зростання цін на імпортні продукти.

Нагадаємо, В Америці знайшли 400-річний скелет одного з перших колоністів

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Пік інфляційного сплеску припаде на третій квартал – Нацбанк Пік інфляційного сплеску припаде на третій квартал – Нацбанк
У 2021 році інфляція становитиме 8%, пік інфляційного сплеску припаде на 3 квартал року передусім через низьку минулорічну базі порівняння.
Інфляція в Україні: коли вдасться стабілізувати ціни на українському ринку Інфляція в Україні: коли вдасться стабілізувати ціни на українському ринку
Українські ціни на продовольчі продукти та товари щомісяця стрімко зростають. Зокрема в НБУ зазначають, що інфляція почне сповільнюватися лише восени у 2021 році.
Нацбанк погіршив прогноз зростання інфляції та ВВП в Україні на 2021 рік Нацбанк погіршив прогноз зростання інфляції та ВВП в Україні на 2021 рік
В умовах світової пандемії українська економіка відновлюється надзвичайно повільними темпами. У зв'язку із цим, Національний банк України погіршив прогноз зростання реального ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%.
Loading...
Load next