"Трубу Медведчука" повернули у державну власність

"Трубу Медведчука" повернули у державну власність

Господарський суд Житомирщини задовольнив позов ФДМУ про визнання права власності за державою на розташовану на території України частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок",  відомого як "труба Медведчука".

Про це повідомляє пресцентр Фонду державного майна України.

Як зазначається, відповідне рішення суд ухвалив ще наприкінці червня. Україна не один рік намагалася повернути цю частину нафтопродуктопроводу у держвласність, заявили у відомстві.

Нафтопровід був збудований за часів СРСР в 1957-1968 роках. Після проголошення незалежності він мав перейти у державну власність України, однак цього не сталося. Багато років цим активом користувалася російська компанія “Транснафтопродукт”.

З 2011 року велися судові справи, які мали на меті повернути трубопровід в державну власність. Спочатку Господарський суд Рівненської області визнав за Україною право власності на українську частину нафтопродуктопроводу. Щоправда, у 2017 році він змінив своє рішення та  визнав право власності за дочірнім підприємством "Транснафтопродукт".

У 2017 році НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) розпочали розслідування обставин передачі права власності. За даними НАБУ, в основі нового рішення суду зазначався свідомо неправдивий висновок інженерно-технічної експертизи. У межах розслідування вони звернулися до суду з клопотанням про арешт активу.

У лютому 2021 року Вищий антикорупційний суд задовольнив це клопотання. З 2021 року цей актив знаходиться в управлінні АТ "Укртранснафта", адже вона отримала усі необхідні документи для експлуатації та належного управління українською ділянкою нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок".

ФДМУ, одночасно з розслідуванням правоохоронних органів, зробив чергову спробу повернути актив у державну власність. У 2021 році Фонд держмайна подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати за державою цей актив. Лише наприкінці червня 2023 року суд став на бік ФДМУ.

Нагадаємо, Лідери G7 пообіцяють подальшу військову допомогу Україні

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
"Труба Медведчука" на п'ять років перейшла в управління "Укртранснафти" "Труба Медведчука" на п'ять років перейшла в управління "Укртранснафти"
Акціонерне товариство "Укртранснафта" протягом 5 років керуватиме частиною "труби Медведчука", яка раніше належала куму Путіна та проросійському нардепу від "ОПЗЖ", якого підозрюють у державній зраді.
У Мінсоцполітики повідомили про зростання прожиткового мінімуму
Водночас буде змінено сферу його застосування
В Україні проведуть перевірку усіх АЗС
Щорічно Україна втрачає мільярди через діяльність нелегальних АЗС. Тому в країні візьмуться за нелегальні заправки і перевірити кожну з них.
Loading...
Load next