Україна та Норвегія домовились про "транспортний безвіз"

Україна та Норвегія домовились про "транспортний безвіз"

Україна розширила список країн, з якими діє угода про вантажні перевезення автомобільним транспортом - про транспортний безвіз домовилися із Норвегією, спеціальний режим починає діяти з 1 вересня.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

За результатами Змішаної комісії підписано протокол із Міністерством транспорту Королівства Норвегії про «транспортний безвіз» – можливість виконувати вантажні перевезення без дозволів. Він розповсюджуватиметься на вантажівки стандарту Євро-5 та вище.

Спрощений режим починає діяти з 1 вересня та стосуватиметься як двосторонніх, так і транзитних перевезень. Продовжуємо створювати сприятливі умови для наших перевізників. Розширюємо список країн, з якими фактично діє «транспортний безвіз» – наразі 35 держав. Раніше українські перевізники вантажів незалежно від класу екологічності транспортних засобів, могли їздити до Норвегії лише за наявності дозволу, – йдеться у повідомленні.

Також заступник міністра Сергій Деркач тепер заявив, що для вантажівок стандарту Євро-5 та вище запроваджується бездозвільний проїзд. Лібералізація вантажних перевезень діятиме щонайменше до 30 червня 2024 року. Щоб скористатись «безвізом», у перевізника має бути сертифікат, що підтверджує клас екологічності вантажівки.

Водночас для транспортних засобів нижчого класу екологічності також залишається можливість виконувати перевезення. Під час засідання українсько-норвезької Змішаної комісії домовились про дозволи на наступний рік. Українські перевізники зможуть отримати 250 універсальних дозволів та 50 – з/до третіх країн.

Відомо, що у червні 2023 року Україна домовилась про «транспортний безвіз» з Північною Македонією. Також вдалось погодити квоту дозволів на міжнародні вантажні перевезення на 2024 рік з Азербайджаном.

Нагадаємо, Порти США допоможуть у відновленні морської інфраструктури України

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Створення газового хабу на території України Створення газового хабу на території України
Газовий хаб допоможе стабільно забезпечувати увесь європейський регіон. "Одна з наших стратегічних цілей - створення газового хабу на території України", - про це повідомив заступник міністра енергетики Максим Немчинов під час виступу на Українському газовому інвестиційному конгресі.
Україна планує створити зону вільної торгівлі зі США - Кулеба Україна планує створити зону вільної торгівлі зі США - Кулеба
В українському МЗС наголошують, що для стримування РФ потрібна сильна економіка.
Російський "Газпром" скоротив транзит газу через Україну Російський "Газпром" скоротив транзит газу через Україну
Після запуску "Турецького Потоку" Газпром поступово почав зменшувати транзит газу через територію Україну.
Loading...
Load next