В ЄС готуються до припинення транзиту газу через Україну

В ЄС готуються до припинення транзиту газу через Україну

Наступної зими в країнах ЄC буде достатньо запасів газу, а покупці російського трубопровідного газу в Центральній Європі, що залишилися, працюють над альтернативним імпортом на випадок, якщо транзит блакитного палива через Україну припиниться.

Про це повідомляє агенція Reuters.

Цьогоріч європейські ціни на газ впали до рівня, який спостерігався до вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року, досягнувши трирічного мінімуму в лютому, оскільки тепла погода та високе виробництво енергії з відновлюваних джерел зменшили попит на газ та зменшили обсяг газу, який довелося забирати зі сховищ.

Угода, підписана у 2019 році між українським "Нафтогазом" та російським "Газпромом", яка дозволяє російському газу надходити через Україну, закінчується в кінці року, що викликає нові побоювання щодо можливих збоїв у постачанні газу в країни Європи.

Раніше цього місяця Україна заявила, що не планує продовжувати цю угоду, хоча не зрозуміло, чи створить це лазівку, через яку європейські компанії зможуть самостійно резервувати транзитні потужності, уникаючи прямої угоди між РФ та Україною.

За декілька днів до завершення зимового опалювального сезону в Європі 31 березня газові сховища по всій Європі заповнені на 59%, що є рекордним рівнем для цієї пори року, свідчать дані компанії Gas Infrastructure Europe.

Європа на шляху до чергової рекордної інвентаризації газу на початку літа, і, схоже, континент знову буде на шляху до того, щоб заповнити свої сховища (на наступну зиму) раніше, — сказав Джеймс Водделл, очільник європейського та глобального відділу газу в консалтинговій компанії Energy Aspects.

У рамках мандатів ЄС, встановлених після вторгнення РФ до України, європейські газосховища мають бути заповнені на 90% до 1 листопада.

На газ, що зберігається у сховищах, зазвичай припадає близько чверті зимового споживання газу в Європі, де він є основним паливом для опалення, а високі рівні запасів повинні дати Європі гарні можливості для задоволення постачання наступної зими та уникнути різких цінових потрясінь.

Зазначається, що найбільш уразливими країнами ЄС є Австрія та Словаччина, оскільки вони все ще імпортують значну частину газу з РФ через Україну, але навіть вони кажуть, що працюють над новими джерелами постачання, щоб обмежити вплив у разі скорочення обсягів постачання.

Нагадаємо, Росіяни накопичили в Криму ракети “Циркон”, тривоги почастішають, – Гуменюк

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Україна запропонувала Росії знижку на транспортування природного газу Україна запропонувала Росії знижку на транспортування природного газу
За інформацією Bloomberg, відповідна пропозиція вже обговорюється з європейськими партнерами.
Запуск "Північного потоку-2" може затягнутись – Bloomberg Запуск "Північного потоку-2" може затягнутись – Bloomberg
Введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2" може затягнутись до травня 2022 року.
Ціни на газ у Європі побили історичний максимум: вартість тисячі кубометрів перевищила 1000 доларів Ціни на газ у Європі побили історичний максимум: вартість тисячі кубометрів перевищила 1000 доларів
Рекордно високі ціни на газ у Європі пов'язують із зростання попиту та конкуренції з Азією, а також дефіциту пропозиції від російського "Газпрому", який є найбільшим постачальником газу у Європі.
Loading...
Load next