Газові сховища в Україні допомагають ЄС утримати низькі ціни на газ – FT

Газові сховища в Україні допомагають ЄС утримати низькі ціни на газ – FT

Підземні газові сховища України стали ключовим елементом у стримуванні зростання цін на газ у Європі у грудні.

Про це повідомляє Financial Times.

Україна відіграє важливу роль у забезпеченні стабільності постачання газу в Центральній та Східній Європі цієї зими, зазначила Наташа Філдінг з Argus Media.

Європейські компанії використовують українські сховища для підтримання своїх запасів, що на кінець грудня досягли майже 90% — високого показника для цієї пори року. Це зберігання допомогло знизити ціни на газ у Європі, з еталонним бенчмарком TTF, що торгувався в грудні в три рази дешевше, ніж у попередньому році.

Європейська комісія очікує, що рівень запасів газу у європейських сховищах у січні не опуститься нижче 45%, проте рекомендує ціль у 55%.

Rystad Energy прогнозує, що за умови стабільного постачання та попиту, в сховищах ЄС на кінець березня залишиться близько 80 млрд кубометрів газу, або приблизно 70% їхньої потужності. Ці високі рівні запасів сприятимуть їх поповненню перед наступним опалювальним сезоном.

Україна має 13 підземних сховищ з загальною потужністю близько 32 млрд кубометрів, що еквівалентно річному споживанню країни, роблячи її систему однією з найбільших в Європі та третьою у світі після США та Росії. У квітні 2023 року Україна запропонувала ЄС третину своїх газосховищ, а “Укртрансгаз” отримав сертифікацію як оператор газосховищ за європейськими стандартами.

Нагадаємо, Росія витратила на ранкову атаку України близько $620 мільйонів - Forbes

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Україна запропонувала Росії знижку на транспортування природного газу Україна запропонувала Росії знижку на транспортування природного газу
За інформацією Bloomberg, відповідна пропозиція вже обговорюється з європейськими партнерами.
Запуск "Північного потоку-2" може затягнутись – Bloomberg Запуск "Північного потоку-2" може затягнутись – Bloomberg
Введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2" може затягнутись до травня 2022 року.
Ціни на газ у Європі побили історичний максимум: вартість тисячі кубометрів перевищила 1000 доларів Ціни на газ у Європі побили історичний максимум: вартість тисячі кубометрів перевищила 1000 доларів
Рекордно високі ціни на газ у Європі пов'язують із зростання попиту та конкуренції з Азією, а також дефіциту пропозиції від російського "Газпрому", який є найбільшим постачальником газу у Європі.
Loading...
Load next