Окупація півдня і сходу: Україна за 2023 рік втратила щонайменше 8,5 млн тонн врожаю

Окупація півдня і сходу: Україна за 2023 рік втратила щонайменше 8,5 млн тонн врожаю

Команда українських хакерів KibOrg дістала доступ до інформації з російської інформаційної системи “Зерно” з даними про всі операції з агропродукцією за 2022–2023 роки. 

Про це, як пише ukragroconsult, повідомляють на сайті групи.

Система “Зерно” є автоматизованою, вона призначена для відстеження постачань зерна і його перероблених продуктів на території росії. Починаючи з 1 березня 2023 року її використання стало обов’язковим. Ця система потребує внесення інформації про кожну партію зерна або продуктів його переробки, які постачали. Також до системи заносять дані про рік врожаю, місце вирощування й інші характеристики кожної партії.

У таблиці на понад 6 тис. рядків є інформація про 233 компанії, а також 105 приватних підприємців, які ведуть бізнес в окупації, номери супровідних документів для ідентифікації зерна (СДІЗ) на кожну партію, обсяги, а також адреси призначення разом з найменуванням отримувача.

Згідно з документами, які є в системі, станом на листопад 2023 року на окупованих територіях Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей зібрали 5,7 млн тонн врожаю, зокрема 4,7 млн тонн зернових і 679 тис. тонн олійних. На території Криму окупанти зібрали ще 2,6 млн тонн зернових, а також 86 тис. тонн олійних.

Отже, загальна кількість врожаю, якого не дорахувалася Україна у 2023 році, згідно з інформацією із системи “Зерно”, становить щонайменше 8,5 млн тонн, зазначають у повідомленні.

Ще одна таблиця в системі “Зерно” стосується всіх оформлених СДІЗ на партії, що в сумі свідчать про 1,3 млн тонн агропродукції, яку задекларували з вересня 2022-го до листопада 2023 року. Зважаючи на інформацію, в Ростовську область і Краснодарський край рф окупанти вивезли понад 184 тис. тонн агропродукції. Також є інформація про покупців з Воронезької, Курської, Липецької областей рф та окупованого Криму.

Нагадаємо, У Києві створили комісію з розміщення нових муралів

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next