В НБУ заявили, що намагання росіян витіснити гривню з обігу на окупованій території України є незаконними

В НБУ заявили, що намагання росіян витіснити гривню з обігу на окупованій території України є незаконними

Російські загарбники порушують міжнародні норми, намагаючись на тимчасово окупованих територіях України замінити гривню на рубль. Про це перша заступниця голови Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова заявила 24 каналу в інтерв'ю.

 

Це тактика 2014 року. Звичайно, росія намагається витіснити українську гривню з обігу й застосовує різні механізми для цього. По суті вона забороняє, наприклад, приймати гривню у магазинах, примушує людей міняти гривню на рублі. І це абсолютно незаконно. Це суперечить всім міжнародним конвенціям, які говорять (і це дуже важливо): якщо на тимчасово окупованій території забезпечується обіг валюти цієї території, тобто української гривні, то інша держава не має права запроваджувати свою валюту, – сказала Рожкова.
 

З її слів, Україна звертає увагу міжнародних фінансових організацій на дії росії в Україні.
 

Намагання запровадити рубль на території України – це злочин, який здійснює сьогодні центральний банк росії. Тому ми закликаємо банки й намагаємося їм допомагати залишатися як можна надовше на тимчасово окупованих територіях і надавати послуги нашим громадянам. Зокрема, щоб люди мали змогу розраховуватися у національній валюті й не були змушені переходити на розрахунки в рублях через відсутність коштів й можливості придбати їжу та необхідні речі, – пояснила Рожкова.

Нагадаємо, раніше у Нацбанку повідомили, що залишок на спецрахунку для допомоги ЗСУ перевищує 75 мільйонів.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Єврокомісія прийняла пропозицію щодо конвертації банкнот у гривню для українських біженців Єврокомісія прийняла пропозицію щодо конвертації банкнот у гривню для українських біженців
НБУ дозволив купувати валюту в регіонах, що знаходяться під загрозою окупації.
Національний банк вже перерахував на потреби військових понад 15,2 млрд грн Національний банк вже перерахував на потреби військових понад 15,2 млрд грн
Усього з дня відкриття спецрахунку на нього було перераховано понад 15,3 млрд грн в еквіваленті. Зокрема понад 4,8 млрд грн у еквіваленті надійшло з-за кордону у іноземній валюті.
Loading...
Load next