Українського режисера затримали в Італії через позов Росії: що про це відомо

Українського режисера затримали в Італії через позов Росії: що про це відомо
Росія вимагає екстрадиції Євгена Лавренчука через нібито скоєне 8 років тому в РФ кримінальне порушення.

З 17 грудня 2021 року українського театрального режисера Євгена Лавренчука утримують в італійському СІЗО у зв‘язку із запитом Росії про його екстрадицію до РФ. Про це повідомила кураторка групи його звільнення "Free Eugene Lavrenchuk" Маріанна Гвідіче-Палій.

За їх заявою, Євген, знаходячись на території Росії 8 років тому, нібито скоїв кримінальне порушення. Наразі Італійська сторона вивчає запит поданий з Росії. Деталі справи наразі не розголошуються, але відомо що Євгена звинувачують у фінансових порушеннях, які він начебто скоїв на території РФ. Чому його затримали саме зараз та чому досі немає конкретних документів щодо цієї справи невідомо, - йдеться в дописі жінки.

Вона також запевнила, що Євген зараз отримує підтримку зі сторони Консульства України в Італії та адвоката, який намагається запобігти екстрадиції Євгена до Росії, розуміючи політичну ситуацію між Україною та Росією та можливі наслідки цієї справи. Адже Євген Лавренчук підтримував Україну навіть працюючи в Росії, а також покинув Росію з політичних причин, коли почалася війна.

Сім‘я і близьке оточення Євгена дали дозвіл на публічне розголошення справи розуміючи що кримінальна справа проти нього сфабрикована, схожа на політичне переслідування і сподіваючись на підтримку ЗМІ та його колег, які зможуть вплинути на ситуацію і не допустити екстрадиції Євгена Лавренчука до країни-агресора, - пояснила Маріанна Гвідіче-Палій.

Інформацію про затримання підтвердив також речник МЗС України Олег Ніколенко, пише НВ.

Суд міста Неаполь обрав українцю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на період розгляду російського екстрадиційного запиту. Нині консули та адвокат взаємодіють із італійськими правоохоронцями задля з‘ясування усіх причин затримання Євгена Лавренчука та захисту його законних інтересів, — розповів Ніколенко.

Через Неаполь чоловік мав прилетіти до Львова, де проживає його мати — Ірина Лавренчук. Вона висловила глибоке сподівання, що Італія не екстрадує його до Росії і Євген зможе повернутися в Україну.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Справа - сфабрикована, мотив - політичний: італійський суд звільнив українського режисера Лавренчука Справа - сфабрикована, мотив - політичний: італійський суд звільнив українського режисера Лавренчука
Митця незаконно затримали в Неаполі в грудні 2021 року за запитом Росії про екстрадицію.
Інтерпол визнав, що РФ переслідує Євгена Лавренчука за політичними мотивами Інтерпол визнав, що РФ переслідує Євгена Лавренчука за політичними мотивами
Проте на цій стадії все одно неможливо припинити розгляд справи про екстрадицію українського режисера Лавренчука, оскільки має бути ухвалено рішення суду Неаполя.
В Україні збирають підписи на підтримку затриманого в Італії режисера Лавренчука В Україні збирають підписи на підтримку затриманого в Італії режисера Лавренчука
17 грудня в Італії затримали українського театрального режисера, номінанта Шевченківської премії, колишнього головного режисера Одеського театру опери та балету Євгена Лавренчука.
Loading...
Load next