Інтерпол визнав, що РФ переслідує Євгена Лавренчука за політичними мотивами

Інтерпол визнав, що РФ переслідує Євгена Лавренчука за політичними мотивами
Проте на цій стадії все одно неможливо припинити розгляд справи про екстрадицію українського режисера Лавренчука, оскільки має бути ухвалено рішення суду Неаполя.

Національна поліція України на прохання омбудсменки Людмили Денісової звернулась до Міжнародної організації кримінальної поліції – Інтерполу щодо з’ясування правомірності використання РФ інформаційної системи Інтерпол, зокрема шляхом зловживання інструментами та можливостями Інтерпол у переслідуванні Євгена Лавренчука, якого було затримано в Італії та поміщено у в’язницю Неаполі «Поджореале».

Про це пише "ПравдаТУТ News" з посиланням на телеграм-канал Людмили Денісової.

Відповідно до отриманої інформації від Національної поліції України, відомості щодо громадянина України Євгена Лавренчука, які оброблялися в обліках Інтерполу за запитом Національного центрального бюро Інтерполу в Російській Федерації були видалені через їх невідповідність положенням статті 3 Статуту Інтерполу, згідно з якою суворо заборонено здійснювати будь-яке втручання або діяльність політичного, військового, релігійного або расового характеру.

Нагадаємо, 27 січня 2021 року відбулось судове засідання в міському суді Неаполя, під час якого адвокати Євгена Лавренчука подали клопотання про скасування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту і надання йому дозволу виїхати в Україну. Адже через видалення Інтерполом відомостей з власних обліків підстав для подальшого затримання громадянина України немає.

Неапольський міський суд у задоволенні вимог відмовив, пояснивши, що процес перевірки доводів РФ, яка надіслала матеріали щодо екстрадиції, вже розпочався в суді. Отже, на цій стадії неможливо припинити розгляд, оскільки має бути ухвалено рішення суду.

Суд надав термін – 30 днів, за який прокуратура Неаполя має вивчити матеріали, які надійшли з РФ, та поінформувати про своє бачення цього питання: чи існують підстави для видачі Євгена Лавренчука Росії. Після цього суд ухвалить відповідне рішення. 

При цьому викликає занепокоєння той факт, що Міністерство юстиції Італійської Республіки та прокуратура Неаполя, знаючи про видалення Інтерполом Євгена Лавренчука з обліків як такого, що розшукується Російською Федерацією, і яка вимагає його екстрадиції, офіційно не відреагували на цей факт і не вжили заходів щодо звільнення Євгена Лавренчука з в’язниці, де він безпідставно утримувався 35 днів і не дали йому безперешкодно виїхати в Україну, - зазначила Денісова.

Людмила Денісова із метою захисту та поновлення прав громадянина України звернулася до Міністра закордонних справ Україн Дмитра Кулеби з проханням вжити усіх необхідних політико-дипломатичних та консульських заходів для припинення грубих порушень прав незаконно затриманого в Італії громадянина України Євгена Лавренчука та забезпечення його негайного повернення в Україну.

Нагадаємо, затриманого в Італії на запит РФ українського режисера Лавренчука перевели під домашній арешт.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Справа - сфабрикована, мотив - політичний: італійський суд звільнив українського режисера Лавренчука Справа - сфабрикована, мотив - політичний: італійський суд звільнив українського режисера Лавренчука
Митця незаконно затримали в Неаполі в грудні 2021 року за запитом Росії про екстрадицію.
Порошенко має намір судитись з Гордоном за наклеп про "змову з Путіним" (відео) Порошенко має намір судитись з Гордоном за наклеп про "змову з Путіним" (відео)
Адвокати експрезидента та лідера партії "ЄС" Порошенка судитимуться з українським журналістом Дмитром Гордоном через його висловлювання про "змову з Путіним" та нібито навмисної "здачі" Маріуполя проросійським бойовикам у 2014 році.
Венедіктова заперечила слова Медведчука про лікування Козака в Білорусі Венедіктова заперечила слова Медведчука про лікування Козака в Білорусі
Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова не підтвердила інформацію проросійського депутата та кума Путіна Віктора Медведчука про те, що підозрюваний у державній зраді Тарас Козак перебуває на лікуванні в Білорусі.
Loading...
Load next