П'ятеро у лікарні: в гуртожитку Одеського медичного університету чадним газом отруїлися студенти

П'ятеро у лікарні: в гуртожитку Одеського медичного університету чадним газом отруїлися студенти
За даними рятувальників, ймовірною причиною отруєння стала несправність системи вентиляції газової колонки.

В гуртожитку Одеського національного медичного університету сьогодні отруїлися п'ятеро студентів. Про це повідомили в пресслужбі ДСНС.

Троє студентів (один з них 1995 р.н. інші два – 1997 р.н.) перебувають у стані середньої тяжкості, ще двоє (1996 р.н та 1997 р.н.) — у легкому стані. Усі студенти мешкали в Приморському районі міста Одеси по вулиці Пастера,14. Ймовірною причиною отруєння стала несправність системи вентиляції газової колонки, — йдеться в повідомленні. 

Зазначимо, що при незначній концентрації чадного газу виникає головний біль, нудота, блювота, загальна слабість, непритомність. Тяжкий ступінь гострого отруєння чадним газом характеризується розвитком коматозного стану з порушенням серцевої діяльності й дихання. Іноді з’являються ерітематозні плями з пухирцями, токсична пневмонія, набряки легень, інфаркт міокарда. Тривала дія чадного газу може призвести до смерті

Ознаки та симптоми отруєння чадним газом:

  • головний біль, нудота;
  • задуха;
  • потьмарення свідомості;
  • м’язова слабкість;
  • червоний колір обличчя;

Як попередити отруєння чадним газом?

  • Конфорки і духовки призначені тільки для приготування чи підігріву їжі. У жодному разі не можна вмикати конфорки чи духовку для обігріву приміщення. Колонку не можна залишати без нагляду. Перед тим, як приймати ванну, треба вимкнути колонку і тільки тоді заходити у воду.
  • Перед опалювальним сезоном треба всім ретельно перевірити тягу у димоходах. Якщо її немає, треба звернутися в ЖЕК чи до спеціалістів, які займаються прочищанням димохідних та вентиляційних каналів.
  • Небезпекою можуть стати несправні димарі: якщо тяга у димарях порушена, то продукти згоряння потраплятимуть у житлове приміщення.
  • Не залишати дітей без нагляду при ввімкнених нагрівальних приладах.

Також якщо при включених конфорках чи колонці починає боліти голова і з’являються симптоми отруєння — терміново потрібно вийти на свіже повітря, виключити усі нагрівальні прилади, відчинити усі вікна і двері для протягу. Якщо відчутний запах газу — у жодному разі не можна включати чи виключати електричні прилади та світло. Терміново зателефонувати “104”. Якщо людина почувається погано — викликати “швидку”. До приїзду "швидкої" хворого потрібно винести на свіже повітря.

За необхідності здійснити реанімаційні заходи для відновлення дихання і діяльності серця: вдихання кисню, кероване апаратне дихання, обмінне переливання крові. Кращий засіб для лікування — тривале дихання киснем. Пам’ятайте, що звичайний протигаз не захищає від чадного газу.

Нагадаємо, раніше на Львівщині у приватному будинку чадним газом отруїлися троє дітей.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Отруєння чадним газом: у Львові за рік померло 5 людей (відео) Отруєння чадним газом: у Львові за рік померло 5 людей (відео)
Випадковість чи неуважність та безтурботність людей? Щороку лише у Львові кількість випадків отруєнь чадним газом вимірюється десятками. І хоча техніка та методи щораз осучаснюють, а фахівці невпинно застерігають про небезпеку, статистика постраждалих залишає бажати кращого.
У Львові в приватному будинку сім'я отруїлася чадним газом (відео) У Львові в приватному будинку сім'я отруїлася чадним газом (відео)
Потерпілих було негайно госпіталізовано у різні лікарні Львова. Усі потерпілі у різному ступені важкості після отруєння.
У оздоровчому таборі на Одещині отруїлися шестеро дітей У оздоровчому таборі на Одещині отруїлися шестеро дітей
В таборі на Одещині напередодні змагань отруїлися шестеро дітей віком від 8 до 10 років. Діти харчувались в їдальні на території закладу, однак згодом вони потрапили до лікарні із харчовим отруєнням та інтоксикацією.
Loading...
Load next