Що відомо про хакерську атаку на сайти держструктур і чи були злиті дані українців (фото)

Що відомо про хакерську атаку на сайти держструктур і чи були злиті дані українців (фото)
Роботу більшості сайтів уже відновлено.

У ніч з 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів, зокрема, МЗС, МОН, додаток "Дія" тощо.

Про це пише "ПравдаТУТ News".

На головній сторінці цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру, опубліковане трьома мовами: українською, російською та польською:

Українець! Всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу. Всі дані на комп'ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення і майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі.

Витоку інформації не було

Як повідомляє СБУ, при цьому контент сайтів не було змінено, і витоку персональних даних, за попередньою інформацією, не відбулося. Застосунок "Дія" працює в штатному режимі.

З метою недопущення поширення атаки на інші ресурси, а також щоб локалізувати технічну проблему, було вирішено тимчасово призупинено роботу низки інших урядових сайтів, - йдеться в повідомленні.

Служба безпеки України, Кіберполіція та Держспецзв'язок спільно з відповідними органами державної влади займаються розслідуванням інциденту та збирають цифрові докази.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко вибачився за тимчасові незручності і запевнив, що над відновленням сайтів уже працюють.

Фото: Скриншот з твіттера Олега Ніколенка

Тим часом в СБУ повідомили, що більшу частину постраждалих державних ресурсів вже відновлено, а інші будуть доступні найближчим часом.

Не Польща, а Росія

Зважаючи на зміст провокаційного повідомлення, у мережі здійнялася дискусія стосовно "замовників" хакерської атаки: дехто переконаний в тому, що це втручання Польщі, проте інші впевнені, що до зламу причетна Росія.

Зокрема Посольство України в Японії відреагувало на хакерську атаку, звинувативши в злочинних діях Росію.

Дорогі співвітчизники! Сьогодні вранці за Києвом були атаковані сайти урядових структур, уряду, розміщені от такі повідомлення.  Робиться вигляд, що це йде з Польщі. Насправді немає жодного сумніву, що це чергова провокація з боку Росії. Гидке і мерзотне обличчя агресора у сучасній гибридній війні виглядає саме так.

Крім того, за результатами дослідження Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, перші дані дають підстави вважати, що атаку здійснила Російською Федерацією.

Важливо відзначити, що на Росію вказує і хронологія поширення новин. Інформація спочатку з’явилась в соцмережах, а далі її активно поширили уже російські видання:

  • 04:04 – «”Бойтесь”: хакеры взломали сайт Министерства образования Украины» (alternatio.org);
  • 04:14 – «”Бойтесь”: на сайте украинского министерства появились угрозы жителям» (ria.ru);
  • 05:00 – «Хакеры взломали сайт министерства образования Украины» (echo.msk.ru);
  • 05:03 – «”Ждите худшего”: Хакеры взломали сайты украинских министерств и разместили там угрозы» (life.ru);
Скриншот новини з російського сайту новин

Водночас приховати «російський слід» мало б використання хакерами згадок про Волинь, ОУН-УПА, Галичину, Полісся та «інші історичні землі». Проте абсолютно очевидно, що це зроблено навмисне, аби кинути тінь за хакерську атаку на Польщу. 

Кримінальне провадження

Пресслужба Кіберполіції України зазначила, що зараз вирішується питання щодо відкриття кримінального провадження за ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України, проте невідомо, на кого саме впаде підозра.

Є привід хвилюватися?

Варто зрозуміти, що мета таких атак – дестабілізувати внутрішню ситуацію в країні, а також посіяти хаос і зневіру в суспільстві. Про це свідчать хоча б заголовки публікацій «Бойтесь..», «Ждите худшего…». Але насправді ні боятись, ні чекати найгіршого не потрібно, зокрема, зважаючи на вже згаданий факт, що попри залякування, дані українців не "злили".

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Сайт Міноборони зазнав безпрецедентної DoS-атаки: що сталося Сайт Міноборони зазнав безпрецедентної DoS-атаки: що сталося
У міністерстві зазначили про оновлення програмного забезпечення сайту, яке відбудеться плановому порядку.
ЄС засудив кібератаку на сайти держструктур України і запропонував свою допомогу ЄС засудив кібератаку на сайти держструктур України і запропонував свою допомогу
Поки в ЄС не беруться стверджувати, хто саме стоїть за хакерською атакою.
Loading...
Load next