Від воєнного злочину – до геноциду: історії людей, що неможливо збагнути (відео)

Від воєнного злочину – до геноциду: історії людей, що неможливо збагнути (відео)
Слідча група Міжнародного кримінального суду вже працює в Україні щодо збирання доказів. Очевидно, що вони свідчитимуть не лише про воєнні злочини, а й про злочини проти людяності.

Найбільший злочин росіян: запуск ракет по об’єктам інфраструктури, обстріли житлових районів системами залпового вогню, використання забороненої зброї, мародерства та вбивства цивільних. Перелік звірств з кожним днем війни росії проти України лише зростав. Зростала й кількість убитих людей.

Мене в сторону відвели, а будинок почав горіти. Олег побіг гасити, але вони не дали йому це зробити. Вони його кофту зняли, на вулицю вивели, на коліна поставили і в голову вистрілили, - каже Ірина Абрамова, жителька Бучі.

І таких історій в одній лише Бучі – понад 400. Саме стільки тіл убитих і закатованих мирних жителів там виявили станом на 12 квітня. Російські окупанти стріляли без розбору. Про це кажуть і переселенці зі Сходу України.

Вони просто розстрілювали будинки. При чому, будинки старі, «сталінки», «хрущівки», страшно зайвий раз молотком стукнути, щоб цвях забити, а вони стояли танками, будинки попадали. Як таке можна пробачити? – розказує Юрій, переселенець із Маріуполя.

До Львова чоловік переїхав з Маріуполя, за захист якого зараз героїчно борються наші військові. Показує своє уже колишнє помешкання, від якого залишилися лише стіни, та і те – не всі.

Вот це мав бути мій будинок. Якщо тут дах видно, то де в мене дах? В мене його нема.

Те, що я бачив у Маріуполі – це реально геноцид.

На факт геноциду з боку рф проти українського народу вказують блокада Маріуполя, зґвалтування жінок і дітей російськими солдатами, масові вбивства цивільних у Бучі, Ірпені, Гостомелі, Бородянці.

Убили людина через паспорт. За паспорт України пацана, дивіться...

Нагадаю, геноцид – це цілеспрямовані дії з метою повного або часткового знищення груп населення чи народів за національними, етнічними, расовими або релігійними мотивами.

І очевидно, що мобільні крематорії, які російські війська взяли з собою, наступаючи на землі України – не є збігом. Адже керівництво рф наказало нищити будь-які докази злочинів своєї армії в Україні, – повідомляє Головне управління розвідки. У Маріуполі зафіксували перебування 13 мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних жителів. А всіх потенційних свідків звірств окупанти намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

Про те, що кінцева мета звірств, скоєних рашистами, не є лише у битві за землю вважає і політолог Мар’ян Лопата. Каже: захопленням територій це могло б бути 24 й 25 лютого, коли росвійська хотіли «повалити» український режим і впровадити свою окупаційну адміністрацію.

Відповідно до повідомлень американської розвідки, вже задовго до кінця лютого росія розгортала на кордонах з Україною військові адміністрації, а також можливість впровадження концентраційних таборів для знищення української інтелігенції як політичної, освітянської, так і духовної. А це вже є, - наголошує Мар’ян Лопата.

Особливого цинізму не приховують і в самій росії. Підтверджує криваві плани кремля й одне з тамтешніх федеральних і пропагадистських ЗМІ. На сайті РИА «Новости» у статті під назвою «Что россия должна сделать с Украиной?» чорним по білому зазначається, що потрібно, цитую: «провести «деукраїнізацію» та «деєвропеїзацію» України». Власне цей матеріал є одним із доказів для майбутнього трибуналу.

Вже зареєстровано законопроєкт про визнання подій, які відбулися в Бучі, Гостомелі й інших селах, що знаходяться під Києвом як геноцид. Тим не менш, наразі світова громадськість не може ще їх визнати, - повідомляє Мар’ян Лопата, політолог.

Загалом міжнародна спільнота обережна з вживанням терміну «геноцид». Проте Президент США Джо Байден напередодні під час виступу у Айові назвав путіна диктатором, а його дії – «геноцидом». До речі, вперше публічно вживши цю фразу від початку повномасштабної війни росії проти України.

Так, я назвав це геноцидом, тому що стає усе більш зрозумілим, що Путін просто намагається знищити навіть ідею бути українцем. І доказів стає дедалі більше. росіяни коять жахливі речі в Україні. Нехай юристи на міжнародному рівні вирішують, як це кваліфікувати відповідним чином, але мені так здається, - заявив Джо Байден, Президент США.

Проте у документах не все так однозначно. Історик Ігор Дерев’яний пояснює: за Римським статутом, масові вбивства українців можуть трактувати не лише як «геноцид», але і як «воєнний злочин». Адже ці поняття мають багато спільних ознак.


Убивство цивільного населення, катування, завдавання будь-яких тілесних ушкоджень, тортурування, зґвалтування, мародерство – ці всі явища так само трактуються як «воєнні злочини, - наголошує Ігор Дерев’яний.

Водночас історик наводить приклад Різанини у Сребрениці – одного з наймасштабніших воєнних злочинів у сучасній європейській історії, у ході Боснійської війни 1995 року. Тоді серби вбили близько 8 000 боснійських мусульман чоловічої статі. Гаазький трибунал визнав різанину в Сребрениці геноцидом.

Там так само був суд. І так само сербська сторона мала свої аргументи, але рішення про визнання різні в Сребрениці геноцидом було більш політичним. Світова спільнота так вирішила.

Тому цілком ймовірно можливо подібні речі будуть відбуватися власне й стосовно визнання російської сторони що вона вчиняла геноцид в Україні, - каже Ігор Дерев’яний, історик.

Додамо, слідча група Міжнародного кримінального суду вже працює в Україні щодо збирання доказів. Очевидно, що вони свідчитимуть не лише про воєнні злочини, а й про злочини проти людяності.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 
Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Міністр транспорту Великої Британії заявив про готовність прийняти біженців з України у себе вдома Міністр транспорту Великої Британії заявив про готовність прийняти біженців з України у себе вдома
Міністр транспорту Великої Британії Грант Шаппс заявив, що готовий запропонувати власний будинок для розміщення біженців з України.
Укрзалізниця запускає новий ресурс з повідомленнями про евакуаційні потяги Укрзалізниця запускає новий ресурс з повідомленнями про евакуаційні потяги
Компанія запустила сайт для пасажирів, де можна буде отримати всю актуальну інформацію про евакуаційні рейси
Контррозвідка СБУ викрила одного з командирів ЗСУ, який шпигував на користь Росії Контррозвідка СБУ викрила одного з командирів ЗСУ, який шпигував на користь Росії
Контррозвідкою СБУ України викрито полковника ЗСУ України ‒ командира одного з підрозділів, секретоносія з найвищою формою допуску, який має громадянство РФ та несанкціоновано накопичував таємні військові документи.
Loading...
Load next