"Це був єдиний вихід": з’явилося відео евакуації поранених захисників Маріуполя з Азовсталі

"Це був єдиний вихід": з’явилося відео евакуації поранених захисників Маріуполя з Азовсталі

У соцмережах з’явилося відео евакуації тяжко поранених захисників Маріуполя з території Азовсталі.

Оприлюднені кадри, авторство яких не зазначено, було знято за допомогою дрону.

На ньому видно, як українські бійці у супроводі цивільних осіб несуть територією зруйнованого меткомбінату носилки зі своїми товаришами по службі.

Раніше за посередництва світової спільноти було досягнуто домовленостей про евакуацію з Азовсталі тяжко поранених захисників Маріуполя.

На цей час територію заводу залишили вже близько десяти автобусів з понад 260 українськими бійцями.

Планується, що їх доставлять до госпіталів на окупованих територіях, після чого має відбутися обмін з РФ.

При цьому більша частина Азовсталі все ще перебуває під контролем українських військових.

Своєю чергою в української влади немає іншого способу врятувати військових з «Азовсталі» у Маріуполі, крім того, який використовується зараз. Тобто бійців вивозять на непідконтрольну територію, а згодом мають обміняти.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр на брифінгу.

За її словами, операція з порятунку військових проводиться спільно з Нацгвардією, розвідкою, ЗСУ та Держприкордонслужбою. Ці підрозділи провели перший етап порятунку. Напередодні до тимчасово окупованого Новоазовська евакуювали 53 важкопоранених бійців, і ще 211 бійців евакуювали через гуманітарний коридор в тимчасово окуповану Оленівку. Міністерка реінтеграції повідомляла про 52 важкопоранених.

Операція з порятунку триватиме до повернення військових на підконтрольну Україні території. Їх мають обміняти на російських військовополонених.

Військова деблокада неможлива в цій ситуації. Іншої формули порятунку, ніж та формула, яка використовується зараз, не може бути. Це був єдиний вихід, — сказала Маляр.

У росії вже заявляли, що проти обміну, зокрема бійців полку «Азов». За словами Маляр, такі заяви спрямовані на внутрішню російську пропаганду. Натомість Україна продовжує переговори щодо обміну та саму операцію з порятунку.

Нагадаємо, раніше з "Азовсталі" вивезли 264 українських військових.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next