Україна може отримати від США штурмовики A-10 Warthog

Україна може отримати від США штурмовики A-10 Warthog

Військово-повітряні сили США обговорюють передачу Україні флоту штурмовиків A-10 Thunderbolt II, який призначений для знищення танків, бронемашин та інших наземних цілей.

Про це пише The New York Times, передає "Бабель".

A-10 розроблялися в роки Холодної війни спеціально для знищення радянських танків, які зараз активно використовує росія в Україні. Ідея передачі цих літаків детально обговорюється, оскільки США роками намагаються позбутися A-10, щоб вивільнити кошти для закупівлі та обслуговування більш багатоцільових літаків і не витрачати їх на модернізацію флоту Thunderbolt.

При адміністрації Барака Обами A-10 навіть намагались списати, але члени Республіканської партії цього не дозволили.

Цього тижня голова ВПС США Френк Кендалл в кількох заявах допускав можливість передачі А-10 Україні. Начальник штабу американських ВПС генерал Чарльз Браун також говорив про передачу Україні бойових літаків. Йшлося і про можливість отримання Києвом винищувачів F-16.

A-10 Thunderbolt II вважаються досить живучими літаками. Під час операції «Буря у пустелі» 1990—1991 років вони знищили з 900 іракських танків, 1 200 артсистем та 2 000 інших машин. США їх постійно модернізують, але планують списання 21 штурмовика у 2023 фінансовому році (початок 1 жовтня). 

A-10 мають на озброєнні протитанкові ракети AGM-65 Maverick з дальністю польоту близько 30 км, а також легендарну 30-мм семиствольну гармату GAU-8 Avenger, яка робить 3 900 пострілів на хвилину. Саме вона зробила A-10 знаменитим завдяки своєму звуку Brrrrrrt.

Нагадаємо, раніше гелікоптер і літак родини Медведчука передали ЗСУ.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

 

Читайте також
У випадку наступу Росії США може евакуювати американців з України - CNN У випадку наступу Росії США може евакуювати американців з України - CNN
Планування евакуації на випадок надзвичайних ситуацій очолює Пентагон.
У води Чорного моря зайшло ще 15 військових кораблів Росії У води Чорного моря зайшло ще 15 військових кораблів Росії
Росія також відправила в Чорне море два великі десантні кораблі Північного флоту. "Олександр Отраковський" та "Кондопога" в суботу пройшли Босфор та увійшли в акваторію Чорного моря.
США може відправити свої військові кораблі у Чорне море через ситуацію із Росією США може відправити свої військові кораблі у Чорне море через ситуацію із Росією
Америка розглядає можливість відправлення військових кораблів у Чорне море протягом найближчих декількох тижнів. В такий спосіб хочуть підтримати Україну через посилену військову присутність РФ біля українських кордонів.
Loading...
Load next