путіну знадобилося чотири дні, щоб порушити обіцянку, дану Китаю - Сергій Кислиця

путіну знадобилося чотири дні, щоб порушити обіцянку, дану Китаю - Сергій Кислиця

кремль бреше і нехтує навіть тими, кого оголошує своїми друзями і стратегічними партнерами. Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН щодо обговорення погроз президента рф володимира путіна розмістити ядерну зброю в білорусі, передає Укрінформ.

путіну знадобилося лише чотири дні, щоб порушити ще одне зобов'язання, яке він нещодавно взяв на себе з лідером КНР у спільній заяві, підписаній 22 березня 2023 року. У документі проголошується, що «всі держави, які володіють ядерною зброєю, повинні утримуватися від розгортання ядерної зброї за межами своїх національних територій, - зазначив він.

До честі китайської сторони, додав Кислиця, «вона дуже розумно нагадала москві, що ядерну війну неможливо виграти й вести і що необхідно запобігти розповсюдженню ядерної зброї».

На відміну від росії, позиція Китаю щодо ядерної зброї є твердою і чіткою, наголосив постпред.

Кислиця нагадав, що Україна є учасницею Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, а також підписала в 1994 році Будапештський меморандум щодо надання гарантій безпеки у зв'язку з приєднанням до ДНЯЗ.

Україна відмовилася від третього за величиною ядерного арсеналу у світі, підкреслив він. Однак, за словами Кислиці, одна з держав-гарантів – російська федерація – не виконала своїх зобов'язань за Будапештським меморандумом і знову демонструє, що сприймає ядерну зброю як інструмент погроз і залякування, а не засіб стримування і запобігання війні.

Нагадаємо, Прем'єр-міністр Іспанії закликав лідера Китаю поговорити із Зеленським

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next