Москва умисно пошкодила Каховську ГЕС - ISW

Москва умисно пошкодила Каховську ГЕС - ISW

Аналітики Інституту вивчення війни наразі не готові робити остаточні оцінки щодо відповідальних за руйнування греблі на Каховській ГЕС. Однак баланс доказів, аргументів та риторики вказує на те, що росіяни навмисно пошкодили дамбу.

Про це йдеться у звіті ISW.

Зазначається, що ISW ще не виявив чітких доказів того, що сталося на ГЕС 6 червня, і тому не може надати незалежну оцінку.

Речник Білого дому Джон Кірбі зазначив, що США досі не можуть однозначно сказати, що стало причиною руйнування греблі, але оцінюють повідомлення про те, що «вибух спричинила Росія». Телеканал NBC також повідомив, що США мають розвідувальні дані, що вказують на відповідальність Москви за вибух та руйнування дамби.

Окрім того, різні європейські посадовці зробили заяви про те, що вони вважають Москву причетною до руйнування Каховської ГЕС.

Заяви офіційних осіб США та Європи загалом узгоджуються з прогнозом ISW від жовтня 2022 року про те, що росіяни мають "більший та чіткіший інтерес", ніж українці, у затопленні землі уздовж нижньої течії Дніпра, попри пошкодження їхніх власних підготовлених оборонних позицій та сил.

Раніше експерти ISW 21 жовтня 2022 року оцінювало, що Україна не має матеріального інтересу в підриві греблі та вказували, що, в такому випадку, 80 населених пунктів ризикують бути затопленими.

ISW також оцінював, що Москва може використати повінь задля розширення течії Дніпра та ускладнення спроб українського контрнаступу через й без того складну водну перешкоду.

Наразі ISW не може надати остаточної оцінки щодо відповідальності за інцидент 6 червня, але вважає, що баланс доказів, аргументів та риторики свідчить про те, що росіяни навмисно пошкодили греблю.

Нагадаємо, Уряд спростив процедуру оформлення паспортних документів для громадян

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next