Майбутнє України — в НАТО - Столтенберг

Майбутнє України — в НАТО - Столтенберг

Мир на умовах Росії, а також заморожування конфлікту в Україні неприйнятні, отже Україна має посилити на полі бою свої позиції для майбутніх переговорів.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав в інтерв’ю німецькому виданню Welt.

Столтенберг застеріг від поспішних мирних переговорів між Україною та Росією.

Ми всі хочемо, щоб ця війна закінчилася. Але щоб мир був тривалим, він має бути справедливим, – сказав він.

Мир, за словами Столтенберга, не може означати заморожування конфлікту та прийняття умов, продиктованих Росією. Тільки Україна може визначити умови, які є прийнятними.

Глава НАТО зазначив, що військові успіхи зміцнять позицію України на переговорах.

Чим більше окупованих територій зможе звільнити Україна, тим кращі карти вона матиме за столом переговорів для досягнення справедливого і тривалого миру, - додав Столтенберг.

Він висловив бачення євроатлантичних перспектив України.

Майбутнє України — в НАТО, але зараз пріоритетом для України є утвердження себе як суверенної та незалежної держави — інакше немає можливості обговорювати членство…Ми повинні переконатися, що коли ця війна закінчиться, існуватимуть надійні домовленості щодо безпеки України, щоб Росія не змогла переозброїтися і атакувати знову, і цикл російської агресії був розірваний, — заявив Столтенберг.

Він оголосив, що на саміті у Вільнюсі у липні НАТО ухвалить пакет допомоги, покликаний привести Україну до стандартів НАТО впродовж кількох років. Зокрема, передбачається активізувати політичні зв'язки.

Це наблизить Україну до НАТО, - сказав лідер альянсу, але зауважив, що прискореного вступу не буде.

Водночас, за словами Столтенберга, події у сусідній Білорусі, яка є союзником Росії, посилюють вимогу України щодо швидкого вступу в НАТО.

Коментуючи посилення ядерної загрози проти Заходу з боку Москви, зокрема, шляхом розміщення відповідної зброї в Білорусі, глава НАТО сказав, що Альянс із занепокоєнням спостерігає за цією заявою, хоча наразі не бачить ознак того, що Кремль може застосувати ядерну зброю в осяжному майбутньому.

Столтенберг також наголосив на важливості лідерства Німеччини, яке «необхідно для миру» в Європі.

У понеділок очільник НАТО відвідає Берлін, де проведе переговори з канцлером ФРН Олафом Шольцом.

Нагадаємо, Окупанти перекидають свої сили із Херсонщини на Запорізький напрямок - мер Мелітополя

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next