Салліван підтвердив згоду США на передачу Україні винищувачів F-16

Салліван підтвердив згоду США на передачу Україні винищувачів F-16

Держсекретар США Ентоні Блінкен надіслав лист своїм колегам про те, що після навчання пілотів США будуть готові в консультації з Конгресом затвердити передачу Україні винищувачів.

Про це інформує The Guardian.

У п'ятницю, 18 серпня, радник з питань національної безпеки президента США Джейк Салліван під час пресконференції підтвердив інформацію про схвалення передачі Данією та Нідерландами F-16 Києву.

Те, що ми зробили цього тижня, формалізовано листом держсекретаря Блінкена до його колег у Європі, що після завершення цих навчань Сполучені Штати будуть готові за погодженням з Конгресом схвалити передачу Україні літаків F-16 третьою стороною, - сказав Салліван.

Радник з питань національної безпеки президента наголосив, що Вашингтон і раніше не відмовлявся від намірів передати винищувачі нашій країні.

Крім того, Штати схвалили передачу Україні навчальних матеріалів для винищувачів F-16 на запит Данії, повідомили два американські посадовці, один із них – з адміністрації Джо Байдена телеканалу CNN.

Можемо підтвердити, що Міністерство нещодавно схвалило запит від країни-партнера з навчання на F-16, Данії, пов'язаний із їхніми зусиллями щодо створення програм підготовки пілотів і технічного обслуговування, – сказав один із посадовців.

У програмі є навчальні розділи, документи й матеріали для уроків, де є інформація про таємні американські технології. Тому Вашингтон мав погодитися на це. Коли Данія отримала дозвіл передати Україні навчальні матеріали, це було важливо для того, щоб українські льотчики могли почати навчатися на винищувачах.

Нагадаємо, Роми-переселенці надіслали звернення до Офісу омбудсмена України

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next