Роми-переселенці надіслали звернення до Офісу омбудсмена України

Роми-переселенці надіслали звернення до Офісу омбудсмена України

Роми заявляють про дискримінацію за етнічною ознакою. У звернення представниці нацменшини скаржаться, що Ужгородська міська рада порушує їхні права на житло та соціальний захист.

Про це повідомляє Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Заявниці з родинами та неповнолітніми дітьми є внутрішньо переміщеними громадянами, тому наразі мешкають в приміщенні місцевого багатопрофільного ліцею в Ужгороді, що в Закарпатській області. Одна з переселенок має новонароджену дитину. 

Жінки розповідають, що у зв’язку з ремонтом в ліцеї, усіх ВПО тимчасово перемістили до Ужгородської поліклініки № 2. Водночас лише ромським родинам відмовили в переселенні, мотивувавши відсутністю місць. Офіс омбудсмена звернувся до Закарпатської ОВА та Ужгородської міської ради щодо цього інциденту. Лубінець запевнив, що відтепер це питання перебуватиме на його контролі. 

Зауважу, що будь-яка дискримінація є неприпустимою, а порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, тягнуть за собою кримінальну відповідальність, — заявив омбудсмен. 

Як відомо, порушення статті 161 Кримінального кодексу України може каратися ув’язненням до 8 років. 

Нагадаємо, На Рівненщині 12-річна дівчинка зазнала сексуального насильства з боку засновника релігійної організації

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next