Японія завершила третій цикл скидання в океан очищеної води з АЕС

Японія завершила третій цикл скидання в океан очищеної води з АЕС

Компанія-оператор пошкодженої АЕС «Фукусіма-1» Токійська електрична енергетична компанія (TEPCO) повідомила про завершення 20 листопада третього циклу скидання в море очищеної від радіоактивних елементів і розбавленої води з електростанції.

Про це повідомляє Kyodo.

Як і під час скидання попередніх двох партій, від 2 листопада TEPCO випустила через підводний тунель в океан приблизно за 1 кілометр від узбережжя близько 7800 т очищеної води з десяти резервуарів, розбавленої великою кількістю морської.

Протягом чотирьох циклів скидання, які завершаться до березня наступного року, компанія планує випустити близько 31 200 т води після очищення за допомогою вдосконаленої системи, яка видаляє більшість радіоактивних речовин, крім тритію.

Очікується, що загальна кількість тритію, що потрапить в океан, становитиме близько 5 трлн бекерелів, що менше чверті безпечного річного ліміту в 22 трлн бекерелів.

TEPCO планує протягом наступних трьох десятиліть утилізувати 1,34 млн т води, зібраної у понад 1000 резервуарів на зруйнованій електростанції, випускаючи її в океан після розбавлення морською водою до однієї 40-ї від рівня концентрації тритію, дозволеного японськими стандартами безпеки.

Від початку операції зі скидання води в серпні TEPCO регулярно проводить перевірки рівня радіації морської води й не виявила перевищень допустимих норм. Максимальний рівень тритію у морі, який було виявлено за час перевірок, становив близько 22 бекерелів тритію на 1 літр морської води, що значно нижче ліміту Всесвітньої організації охорони здоров’я в 10 тис. бекерелів для питної води.

Китай, Росія та місцеві рибалки в префектурі Фукусіма продовжують виступати проти рішення уряду Японії щодо води з АЕС у Фукусімі.

Китай запровадив повну заборону на імпорт японських морепродуктів від 24 серпня, коли почався перший цикл скидання води з АЕС, а Росія зробила той самий крок у жовтні.

Токіо закликає Пекін і Москву негайно скасувати торговельні обмеження, стверджуючи, що їхні застереження не мають наукового обґрунтування.

Крім того, уряд Японії та Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) регулярно проводять власні незалежні перевірки стану морської води, які жодного разу не виявили підвищення рівня тритію в океані.

Токіо розглядає скидання води як ключовий крок для виведення з експлуатації АЕС «Фукусіма-1», пошкодженої внаслідок катастрофічного землетрусу та цунамі в 2011 році.

Нагадаємо, НАТО стурбований втручанням рф у справи Боснії

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Окупанти обстріляли пункт пропуску "Гнутове": від поранення військового ЗСУ врятував особистий жетон Окупанти обстріляли пункт пропуску "Гнутове": від поранення військового ЗСУ врятував особистий жетон
Такі злочинні дії російських окупантів вчергове підтверджують, що ворог цілеспрямовано порушує режим припинення вогню та відверто нехтує вимогами Міжнародного гуманітарного права при веденні бойових дій.
Loading...
Load next