У Сербії проходять позачергові парламентські вибори

У Сербії проходять позачергові парламентські вибори

У Сербії почалося голосування на дострокових парламентських виборах, а також у місті Белград та ще в 64 містах і громадах.

Про це повідомляє Reuters.

Вибори розглядаються як спроба президента Александара Вучича та популістської Сербської прогресивної партії (СПП), яку він донедавна очолював, забезпечити собі ще один чотирирічний термін після масових протестів, що похитнули їхню популярність.

Виборчі дільниці відкрилися о 7 ранку за місцевим часом (8 ранку – київським) і закриються о 20:00 (21:00 за київським часом).

Загалом 18 партій та блоків змагаються за підтримку 6,5-мільйонного електорату за 250 місць у парламенті. Прохідний бар'єр для проходження до парламенту становить 3% голосів виборців.

Хоча екзит-поли заборонені законом, перші неофіційні результати від соціологічних компаній, засновані на моніторингу підрахунку голосів на загальнонаціональній вибірці виборчих дільниць, очікуються після 21:00 (22:00 за київським часом).

Очікують, що державна виборча комісія оголосить повні результати найближчими днями. Соціологи дають блоку Вучича 39,8%. Це однозначне перше місце, проте цього недостатньо для створення монобільшості.

Партнером керівної партії може стати блок "Івіца Дачич – прем’єр Сербії", на чолі з лідером Соціалістичної партії Сербії (СПС) Дачичем.

Серед головних причин проведення дострокових виборів називають протести, які тривають вже вісім місяців, падіння рейтингів СПП та динамічне зростання популярності руху "Сербія проти насильства", а також погіршення соціально-економічної ситуації в Сербії.

Крім того, ці вибори створять умови для подальшого уникнення імплементації раніше досягнутих домовленостей у контексті врегулювання відносин із Косовом, на чому наполягає Захід.

Також ці вибори стануть першими, де ключовою темою стане не вступ країни до ЄС, а майбутнє Косова, адже підтримка ідеї членства в ЄС у Сербії поступово падає – його прихильники тепер у меншості.

Нагадаємо, Помер правлячий емір Кувейту

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next