Єврокомісія почала розслідування проти соцмережі Х

Єврокомісія почала розслідування проти соцмережі Х

Єврокомісія відкрила офіційне провадження, щоб оцінити, чи могла соцмережа X порушити так званий Акт про цифрові послуги (DSA) у сферах, пов’язаних з управлінням ризиками, модерацією контенту, незрозумілістю алгоритмів, прозорістю реклами і доступу до даних для дослідників.

Про це йдеться у заяві Єврокомісії.

Зазначається, що на основі попереднього розслідування, проведеного до цього часу, в тому числі на основі аналізу звіту про оцінку ризиків, поданого X у вересні, її звіту про прозорість у листопаді, і відповідей компанії на офіційний запит щодо розповсюдження незаконного контенту в контексті терористичних нападів ХАМАС на Ізраїль, Єврокомісія вирішила відкрити офіційне провадження щодо порушення проти X відповідно до DSA.

Розгляд буде зосереджено на таких напрямках, як дотримання положень DSA щодо недопущення поширення незаконного контенту у країнах ЄС, у контексті оцінки ризиків та застосованих запобіжників; ефективність заходів, які компанія застосовує для боротьби з дезінформацією, зокрема так званих "Community Notes", та суміжних заходів, що мають зменшити ризики для виборчих процесів; прозорість політики платформи, зокрема з точки зору доступності даних для дослідників та підозри в оманливому дизайні інтерфейсу у зв’язку з "синіми галочками".

Компанію потенційно можуть визнати такою, що порушила вісім статей Акту про цифрові послуги.

Наголошується, що це перше подібне розслідування Єврокомісії у зв’язку з новим законодавством.

На наступних етапах можливе запровадження тимчасових заходів або рішення щодо невідповідності законодавству. Також Єврокомісія може прийняти зобов’язання платформи виправити якусь із наявних проблем.

Нагадаємо, У ЄС планують позбавити Угорщини права голосу, щоб схвалити допомогу Україні - Financial Times

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next